Postimehe aruanne: mida suutis Tondiraba jäähallis Helsingi Jokerit, millega Riia Dinamo tunamullu jänni jäi?

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jäähokiliiga KHLi põhiturniiri kohtumises alistas Helsingi Jokerit täna õhtul Tondiraba jäähallis täismaja ehk 5800 pealtvaataja ees lisaajal Moskva Spartaki 4:3 (1:3, 2:0, 0:0, 1:0). Hokiõhtu oli selline nagu peab – jääl nägi väravaid, rammimisi ja natuke kaklust kah!

Kohtumise esimene kolmandik kuulus Spartakile, kes asus Ben Maxwelli (4.05) ja Andrei Kuteikini (8.19) väravatest 2:0 juhtima. Litter käis ka kolmandat korda Jokerite väravas, aga videokorduse järel see tühistati, sest oli löödud uisuga.

Brian O'Neill (13.53) vähendas Soome klubi kaotusseisu minimaalseks, aga Enver Lisin (15.09) tabamus tagas, et vaheajale mindi Spartaki kaheväravalises eduseisus.

Teisel kolmandikul oli Jokerit hoopis agressiivsem ja ärksam, mis tõi perioodi keskel ka tulemuse. Esmalt tabas John Norman (30.33) ja siis Jesse Joensuu (31.45). Seejärel avanes Jokeritel võimalus mängida kaks minutit neljakesi kolme vastu arvulist ülekaalu, aga soodsat olukorda juhtväravaks muundada ei suudetud.

Jokerite teise kolmandiku ülekaalu peegeldab ilmekalt pealevisete statistika. Kui avakolmandikul olid need viigis 18:18, siis teisel võitis Jokerit arvestuse 31:5. Lisaks: Spartak viibis terve perioodi jooksul litriga vastase rünnakutsoonis vaid minuti ja kaks sekundit.

Viimane kolmandik oli taas võrdne mäng, initsiatiiv kuulus kord Jokeritele, aga siis jälle Spartakile. Pealevisete osas jäi 19:13 peale Spartak, aga skoori mõttes tehti 0:0 viik ehk normaalaeg lõppes 3:3 ning võitja pidi selgitama kolme kolme vastu mängitav lisaaeg.

Seda oli kulunud 2.25, kui Jokerite ründaja Steve Moses tagantkäeviske Spartaki võrku saatis ja Jokerite fännid rõõmsatena Tallinna kesklinna reedet nautima saatsid. Postimehe platsivälised tähelepanekud:

Jokerit mängisid kodus. Kui Riia Dinamo pidas 2016. aasta detsembris Tondiraba jäähallis kaks oma KHLi kodumängu, osutusid need võõrsil-matšideks, sest mänge jälgima saabunud kohalikud hokihuvilised otsustasid üpriski üksmeelselt toetada Venemaa klubisid Magnitogorski Metallurgi ja Tšeljabinski Traktorit.

Helsingi Jokerit sama saatuse osaliseks ei saanud. Klubi teatas kohtumise eel, et nende fännid on ostnud mängule üle 3000 pileti ehk neid tuli Tallinna rohkem kui Soome jalgpallikoondise toetajaid oktoobri alguses Lillekülas Eesti vastu peetud Rahvuste liiga mängule. See polnud haip, vaid tõsijutt – Jokerite toetajatel oli Tondirabas selge ülekaal.

Jah, väljaku ühe otsa taga oli ka Spartaki sektor, Venemaa ja Spartaki lippe lehvitati pisteliselt mujalgi ning paar korda kaikus Tondirabas ka «Šai-bu! Šai-bu!», ent halli domineerisid Jokerite fännid.

Priima etendus. Täpselt nagu oli ekstraklassist jääl etendunud sportlik vaatemäng (Eesti pinnal pole ju reeglina võimalik vaadata ühtegi Euroopa absoluutsele tipule nii lähedal olevat võistkonnaala matši kui Jokerite-Spartaki tänane duell), tuleb kiita Jokerite poolt pakutud mänguvälist meelelahutust.

Eranditult iga mängupaus – ja neid on jäähokis omajagu – oli sisustatud läbimõeldud tegevusega. Oli selleks siis musukaamera, intervjuu fänniga või tantsutrupi etteaste. Ülim professionaalsus igas aspektis on midagi, millest võiksid õppust võtta kõik Eesti pallimänguklubid. Ega muidu publik saali tule, kui lahkesti kutsudes, neid soojalt vastu võttes ja igal muul moel vaeva nähes.

Hokikultuur. Mäng oli lõppenud ja 90% jäähalli külalistest lahkunud, ent Jokerite fännisektor laulis, lõi trummi ja lehvitas lippe. Ilmnes, et põhjusega. Võistlusvormid seljast võtnud meeskond naasis riietusruumist jääle, et koos fännidega võitu tähistada. Ning mitte lihtsalt viibates, vaid ikka koos fännidega ühes rütmis rõkates. «Kiitos, Jokerit! Kiitos, Jokerit!» kaikus fännide poolt ka veel peale seda, kui meeskond oli nüüd juba tõesti duši alla siirdunud.

* * *

Tallinna-turnee teises mängus võõrustab Jokerit pühapäeval kell 15.00 Tondirabas idakonverentsi tabelis eelviimasel ehk 11. kohal paiknevat Tšerepovetsi Severstali meeskonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles