Macron hoiatab Euroopat 1930. aastatesse naasmise eest (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Lafargue Damien/POOL/SIPA /Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron hoiatas täna avaldatud usutluses Euroopat 1930. aastatesse tagasipöördumise eest, sest Euroopal on oht kaotada suveräänsus, kui ta laseb võõrvõimudel end lükata ja tõmmata.

«Mind ehmatab sarnasus meie aja ja kahe sõja vahelise aja vahel,» ütles president ajalehele Ouest-France.

«Hirmudest lõhestatud Euroopas, kus on tagasi rahvuslus ja majanduskriisi tagajärjed, on näha süstemaatiliselt peaaegu kõike, mis iseloomustas Euroopat Esimese maailmasõja lõpu ja 1929. aasta (majandus)kriisi vahel,» märkis ta.

«Seda tuleb meeles pidada, säilitada selge pea ja teada, kuidas vastulöök anda,» lisas Macron.

Macron kritiseeris hiljuti Euroopa Liidu riike, kes on loobunud EL-i põhimõtetest. Ta tõstis esile Ungarit ja Poolat, kus on võimul Brüsseliga konflikti sattunud rahvuslased, ning osutas ka Itaaliale, mida juhivad parempopulistid.

Peatselt Esimese maailmasõja lahinguvälju külastav Macron ütles, et otsib ajaloo õppetunde ning püüab aidata kaasa suveräänsema ja multilateraalsema Euroopa tekkele.

Prantsuse president hoiatas, et Euroopat ähvardab oht natsionalistliku pidalitõve ees ning Euroopa ei tohi lasta võõrvõimudel end lükata ja tõmmata ja seeläbi suveräänsust kaotada.

«See tähendab seada oma julgeolek sõltuvusse USA valikutest, lasta Hiinal etendada üha suuremat rolli hädavajalike taristute saamiseks, ning siis on Venemaa, kel on aegajalt kiusatus proovida kätt manipulatsioonides ning finantshuvid ja turud, millel on mõnikord suurem roll kui riikidel,» lisas Prantsuse president.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles