Mali külades nõudsid džihadistid koolides vaid koraani õpetamist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored islamistid demonstreerimas ajakirjanikele koraani põhjal tehtud märkmeid Douentzas 2012. aastal.
Noored islamistid demonstreerimas ajakirjanikele koraani põhjal tehtud märkmeid Douentzas 2012. aastal. Foto: Baba Ahmed / AP / Scanpix

Malis nõudsid džihadistid mitmes külas koolide sulgemist ning lastele ainult islami pühakirja koraani õpetamist, ütlesid õpetajad ja kohalikud ametnikud teisipäeval. 

«Relvastatud džihadistid saabusid meie külla eelmisel nädalal mootorratastel,» lausus õpetaja Toubakoro külas, mis asub pealinnast Bamakost umbes 140 kilomeetrit kirdes. 

«Nad käskisid kõigil mošees koguneda. Nad andsid meile korralduse sulgeda kõik koolid, kus õpetatakse prantsuse keelt ning õpetada selle asemel vaid koraani,» sõnas anonüümseks jäänud allikas. 

«Nad ähvardasid karistada kõiki, kes uut reeglit rikuvad,» ütles ta. 

Mali on hädas džihadistidega pärast tuareegi separatistide ülestõusu algust 2012. aastal. Islamiäärmuslased tegutsevad suurtel aladel, mis on Mali, Prantsuse ja ÜRO vägede kontrolli alt väljas.

Mitmete allikate järgi on Toubakaro külas antud ähvarduste taga grupp, mis on vandunud truudust islamivaimulikule Amadou Koufale, teatas AFP. Grupp ähvardas eelmisel nädalal ka Dandougou, Balala ja Ngounado külade elanikke. 

Rohkem kui 20 kooli on suletud ja peaaegu 2000 last ei käi praegu koolis, ütles Bamakosse pagenud ametnik Aboubacar Ndiaye. 

Möödunud akadeemilise aasta jooksul pidi Malis oma uksed vähemalt 20 päeva järjest sulgema 1108 kooli. Koolide sulgemine mõjutas kokku 332 400 last, ütles ÜRO peasekretär António Guterres raportis. 

Mali julgeolekuminister Salif Traore sõnas teisipäeval, et sõjavägi on alustanud seoses koolide ähvardamisega ulatuslikku operatsiooni ning vahistanud kahtlusaluseid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles