Netanyahu ja Putin kohtusid lennukiintsidendi järel esmakordselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu ja Vladimir Putin
Benjamin Netanyahu ja Vladimir Putin Foto: YURI KADOBNOV / AFP

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kohtus pühapäeval Vene presidendi Vladimir Putiniga esimest korda pärast seda, kui Moskva süüdistas septembris Iisraeli oma luurelennuki allatulistamises Süüria vete kohal.

Netanyahu, kes külastas sarnaselt Putinile Pariisi Esimese maailmasõja lõpu 100. aastapäeva mälestusüritusteks, ütles ajakirjanikele, et «rääkis paljude liidritega, president Trumpi ja loomulikult ka president Putiniga.»

«Minu vestlus president Putiniga oli hea ja sisuline - ütleksin isegi, et väga tähtis,» sõnas Iisraeli peaminister. «Sellest rohkem ei kavatse ma avaldada.»

Süüria õhutõrje tulistas 17. septembril oma rannikuvete kohal alla Vene luurelennuki Il-20 pärast seda, kui Iisraeli sõjalennukid olid andnud õhulööke sihtmärkidele Süüria Latakia provintsis. Hukkus 15 Vene sõjaväelast.

Moskva süüdistas seejärel Iisraeli oma sõjalennukitega Vene luurelennuki Süüria õhutõrje tulejoonele surumises. Iisrael on eitanud süüd ja öelnud, et selle hävitajad olid vahejuhtumi ajaks Süüria õhuruumist juba lahkunud.

Netanyahu ja Putin on pärast vahejuhtumit telefonitsi rääkinud vähemalt kolm korda, kuid pühapäeval kohtusid nad pärast seda esmakordselt näost-näkku.

Venemaa toetab Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi koos Iraani ja Liibanoni šiialiikumisega Hizbollah, mida Iisrael peab oma vihavaenlasteks.

Venemaa teatas vahejuhtumi järel uutest julgeolekumeetmetest oma sõjaväelaste kaitseks Süürias, muuhulgas õhutõrje raketisüsteemide S-300 tarnimisest Süüriale ning lähenevate sõjalennukite radarite segamisest.

See on tekitanud Iisraelis muret, et riik on sunnitud piirama oma sõjalist tegevust Süüria territooriumil, kus juudiriik on korraldanud sadu õhurünnakuid Iraani väidetavatele sõjalistele sihtmärkidele ja Hizbollah´le mõeldud relvasaadetistele.

2015. aastal seadsid Venemaa ja Iisrael sisse sõjalise sidekanali vahejuhtumite vältimiseks Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles