Tõnis Saarts: Eesti erakondadel sisuliselt puudub rändealane kompetents

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Tallinna ülikool

Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika dotsendi Tõnis Saartsi arvates näitas kogu rändeleppe protsess, et Eesti erakondadel puudub rändealane kompetents. Sellegipoolest ei usu ta, et valitsus kriisi tõttu laguneb.

«Valitsus vaevalt nüüd laguneb, sest kusagilt ei paista neli kuud enne valimisi alternatiivset koalitsiooni ja ka opositsioon pole huvitatud juhtotsade ülevõtmisest keset kõige magusamat valimiskampaania aega,» selgitas Saarts.

Tema sõnul on Reformierakond ise rändeleppe osas seesmiselt sama lõhki kui praegune valitsusliit. «Halvimal juhul astub välisminister Sven Mikser lihtsalt tagasi,» lisas ta.

Saarts ei usu, et sotsiaaldemokraadid tervikuna valitsusest lahkuda riskivad. Tema hinnangul pole ÜRO leppe kaal ei välis- ega sisepoliitiliselt nii suur, et SDE suudaks oma valijale hiljem selgitada, miks valitsuse uks pauguga kinni pandi.

«Sotside valijate hulgas on ka immigratsiooni-teemadel mitte nii liberaalselt mõtlevaid maa-valijaid, kes seesugust kapriissest sammu üleüldse ei mõistaks ja ainus efekt oleks, et SDE riskiks kaotada veelgi enam toetust. Tänu Eesti 200 jõulisele turule sisenemisega on SDE seis niigi habras,» selgitas Saarts. 

«Kogu protsessi valguses on kurb näha, et Eesti erakondadel sisuliselt puudub rändealane kompetents. Praegu pöörduti ekspertide poole, et üleüldse mingitki arusaama tekitada,» tõdes ta.

Saartsi hinnangul oleks normaalne, kui parteides endis oleks nüüdseks nii olulises valdkonnas teemateadlikud eestkõnelejad, kes suudaksid oma valijatele asju lihtsas keeles, kuid ratsionaalsete argumentidega selgitada.

«Seesugune peataolek valitsusparteides tekitas selle, et kiiresti lasti peale jääda EKRE narratiivil, mille kohaselt peab Eesti rändeleppe allakirjutamise järel vastu võtma kõik pagulased ja immigrandid, kes siia soovivad tulla ja meil pole enam selles küsimuses mingit sõnaõigust,» sõnas ta.

«See on EKRE poolt muidugi hea töö, kuid valitsusparteid jätsid enda rolli sisuliselt täitamata, milleks on ka professionaalsem selgitustöö ja ühiskondliku debati suunamine veidigi ratsionaalsetesse rööbastesse,» lisas Saarts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles