Ununenud sissekirjutus jättis nii mõnegi üksi elava pensionäri toetusest ilma (1)

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkindlustusamet maksis selle aasta 5. oktoobril 79 370 inimesele üksi elava pensionäri toetust summas 9,13 miljon eurot.
Sotsiaalkindlustusamet maksis selle aasta 5. oktoobril 79 370 inimesele üksi elava pensionäri toetust summas 9,13 miljon eurot. Foto: SCANPIX

Oktoobris, kui Sotsiaalkindlustusamet maksis välja üksi elava pensionäri toetuse, sai amet pea 1900 pöördumist, kus uuriti toetuse väljamaksmise kohta. Kuigi paljudel juhtudel elas pensionär üksinda, näitasid rahvastikuregistri andmed muud, seega jäi eakas sel aastal toetusest ilma.

Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna nõunik Merle Sumil-Laanemaa sõnul tuli ametlile üksi elava pensionäri toetuse osas umbes 1500 pöördumist telefoni ning umbes 350 e-kirja teel.

“Enamus pöördumisi tehti esimestel väljamaksujärgsetel päevadel ja inimesed uurisid, kas nende toetus on juba välja makstud. Sarnaselt eelmise aastaga tekkis kõige rohkem sisulisi küsimusi ka sellel aastal üksi elamise faktiga,” lausus ta.

Nii on jätkuvalt pensionäre, kes elavad küll üksi, kuid kelle andmed rahvastikuregistris seda ei kinnita.

Ka siis, kui inimene on rahvastikuregistrisse registreeritud ainult kohaliku omavalitsuse täpsusega, ei ole meil võimalik toetust määrata.

“Lapsed on küll ammu kodust lahkunud, kuid kui sissekirjutused on jäänud rahvastikuregistris muutmata, ei saa sotsiaalkindlustusamet seda toetuse määramisel arvestada. Ka siis, kui inimene on rahvastikuregistrisse registreeritud ainult kohaliku omavalitsuse täpsusega, ei ole meil võimalik toetust määrata. Julgustame inimesi kindlasti oma aadressiandmeid rahvastikuregistris õigeks muutma, sel juhul tekib toetuse saamise õigus juba järgmisel aastal,” kinnitas ta.

Sotsiaalkindlustusamet maksis selle aasta 5. oktoobril 79 370 inimesele üksi elava pensionäri toetust summas 9,13 miljon eurot. 115-eurone toetus maksti välja koos oktoobrikuu pensioniga kas pangaülekandega või kojukandena.

Toetuse saamiseks on kolm tingimust – inimene peab olema kogu ajavahemikus 1. aprillist kuni 30. septembrini vanaduspensionieas, elama rahvastikuregistri andmetel üksi ning tema kättesaadav pension peab olema väiksem kui 1,2 kordne Eesti keskmine vanaduspension. 2018. aastal on selleks piiriks 492 eurot.

Kui mõni nendest tingimustest ei olnud sel aastal kogu kontrollperioodi jooksul täidetud, siis pensionärile toetust ei makstud. “Kontrollime inimeste andmeid registrites igal aastal uuesti ja kui järgmisel aastal on 1. aprillist 30. septembrini tingimused täidetud, tekib õigus toetuse saamiseks järgmisel aastal,” lisas ta.

Üksi elava pensionäri toetust makstakse välja teist aastat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles