Nigeeria vandenõuteooria: surnud president asendati teisikuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhammadu või Jubril? Kriitikud arvavad, et Nigeeria president on surnud ja teda asendab teisik Jubril.
Muhammadu või Jubril? Kriitikud arvavad, et Nigeeria president on surnud ja teda asendab teisik Jubril. Foto: AUDU MARTE / AFP / Scanpix

Mitmed Nigeeria ametnikud ja poliitikud on väitnud, et president Muhammadu Buhari on surnud ja riigipea on asendatud Sudaanist pärit teisikuga.

Twitteri säutsud, Facebooki postitused ja Youtube'i laetud videod kahtlustavad, et Aafrika suurima rahvaarvuga riiki juhib teisik nimega Jubril. Postitusi on jagatud rohkem kui 500 000 korda. Samas ei kinnita seda väidet ükski tõend ja ka valitsus on vaikinud.

75-aastane Buhari on 2016. aastast alates korduvalt Londonisse reisinud, et seal arstiabi saada. Presidendi büroo väitel on Buharil probleeme kõrvaga.

Eelmisel aastal hakkasid ringlema spekulatsioonid, et probleem võib olla tõsisem ja president ei pruugi olla võimeline riiki valitsema, sest teda polnud vahepeal pikka aega näha. Kuna presidendi tervise kohta on avaldatud vähe infot ja ta on varasemast vähem avalikult esinenud, on rahvas hakanud küsimusi esitama.

Buhari tegeliku identiteedi osas hakati kahtlema pärast tema järjekordset pikka reisi Londonisse. AFP leidis, et esimesena tõstatas kahtluse Twitteri kasutaja @sam_ezeh eelmise aasta septembri alguses. Videot on nüüdseks jagatud üle 5000 korra.

Liikumise Biafra Põliselanikud (IPOB) juht Nnamdi Kanu ütles oma toetajatele peetud kõnes, et Buhari on tegelikult surnud. «Mees, keda te televisioonis näete ei ole Buhari...Tema nimi on Jubril ja ta on Sudaanist pärit. Pärast suurt operatsiooni tõid nad ta tagasi,» väitis Kanu. Raadios esinedes nimetas Kanu väidetavat teisikut Jubril Al-Sudani nimega. Samas ei esitanud Kanu ühtki tõendit.

IPOBi juht on Buhari karm kriitik. Tema liikumine sooviks luua eraldi riigi Kagu-Nigeerias elavatele Igbo rahvusest inimestele.

Puudulikest tõenditest hoolimata on ka teised Buhari rivaalid teema üles võtnud. Järgmise aasta veebruaris kandideerib Buhari teiseks ametiajaks Nigeeria presidendiks.

Selle aasta aprillis kordas väidet Twitteris Femi Fani-Kayode, kes on endine valitsuse erinõunik ja ekspresident Olusegun Obasanjo valitsuse minister. Sarnase väite tegi ta ka Facebookis, kus seda jagasid hoolega erinevad IPOBiga seotud isikud ja liikumise toetajad.

Veelgi enam sai kuulujutt hoogu pärast seda, kui Nigeeria diplomaat Habibu Almu leiti Sudaani pealinnas selle aasta mais surnuna. Nigeeria välisministeerium väitis, et Almu pussitati surnuks ja kuriteoga seoses peeti kinni Nigeeria-päritolu sudaanlanna.

Sudaani politsei väitel polnud tegu poliitilise mõrvaga, kuid Kanu ja teised väitsid, et see oli seotud Buhariga seotud vandenõu varjamisega.

Buhari välimuses on korduvalt kaheldud. Ka toodi esile kaks fotot, millest ühel kirjutab Buhari parema käega ja teisel vasakuga. Analüütikute sõnul on foto tõenäoliselt lihtsalt teistpidi keeratud.

Kokkuvõtteks ütleb AFP, et kuulujuttu võimendab Buhari haigus ja tema pikk Nigeeriast eemalviibimine eelmisel aastal, aga ka diplomaadi tapmine sel aastal. Väidet levitavad vaid Buhari ja tema valitsuse kriitikud, kes pole ühtki tõendit esitanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles