Macron Saudi Araabia kroonprintsile: «Ma olen mures» (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohammed bin Salman (paremal) ja Emmanuel Macron.
Mohammed bin Salman (paremal) ja Emmanuel Macron. Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP / Scanpix

Buenos Aireses G20 tippkohtumisel jäi osaliselt linti Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani ja Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni mitteametlik vestlus.

Printsi vastuvõttu tippkohtumisel on hoolikalt jälgitud, sest ta on sattunud rahvusvaheliselt terava kriitika alla seoses Jeemeni sõja ja ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmisega. Kui Vene president Vladimir Putin tervitas kroonprintsiga laialt naeratades ja omamehelikult kätt surudes, siis jutuajamine Macroniga oli tõsisem. 

Ajalehe Guardian andmeil ütles prints Mohammed Prantsuse presidendile, et tol pole vaja muretseda. Millest täpselt jutt oli, salvestusest ei selgunud.

«Ma olen mures. Ma ütlesin sulle,» ütles Macron Saudi liidrile. 

«Jah, ütlesid. Tänan väga,» vastas prints.

«Sa ei kuula mind kunagi,» nurises Macron. 

«Ei, kuulan ikka,» vastas prints Mohammed laialt naeratades, ilmselt teadlikuna telekaamerast.

Prantsuse presidendi büroo andmeil oli Macron rääkinud Saudi liidriga Khashoggi surmast ja saudide juhitavast pealetungist Jeemenis, kus miljonid inimesed kannatavad näljahäda käes. Macron olevat viieminutise jutuajamise käigus öelnud, et Euroopa soovib ajakirjaniku mõrva rahvusvahelist uurimist ja Jeemeni konflikti poliitilist lahendust. 

Putini ja printsi heatujulise tervituse taustal oli uudisteagentuuri AFP andmeil ilmselt kokkulepe naftatoodangu piiramisest. Moskva andmeil arutab Putin Saudi liidriga laupäeval Saudi Araabia täiendavatest investeeringutest Venemaale. 

Putini ja Bin Salmani omavaheline tervitus jäi telekaamerate ette ja pakkus sotsiaalmeedias palju kõneainet, sest kahe rahvusvahelistele reeglitele vilistava riigi liidrid olid kui vanad sõbrad. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles