Saudi Araabia ei anna Khashoggi mõrvas kahtlustatavaid välja (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik Jamal Khashoggi suri riigi Istanbuli konsulaadis.
Ajakirjanik Jamal Khashoggi suri riigi Istanbuli konsulaadis. Foto: MUSTAFA SEVGI/SIPA / MUSTAFA SEVGI/SIPA / Scanpix

Saudi Araabia välisminister Adel al-Jubeir lükkas tagasi Ankara nõudmise anda Türgile välja ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmisega seostatavad kahtlusalused.

«Me ei anna oma kodanike välja,» ütles Jubeir Ar-Riyadis Pärsia Lahe koostöönõukogu tippkohtumise järel pressikonverentsil.

«Mulle tundub huvitav, et riik, kes ei jaga meiega õiguslikes raamides informatsiooni, väljastab vahistamismäärusi,» sõnas ta.

Ühendriikides elanud Saudi Araabia kroonprintsi suhtes kriitiline ajakirjanik Khashoggi mõrvati teisel oktoobril Saudi Istanbuli konsulaadis. 

Algselt mõrva sootuks eitanud Saudi võimud on rahvusvahelise surve suurenedes tunnistanud, et ajakirjanik suri «volitusteta operatsiooni» käigus.

Alles 15. novembril tunnistas Saudi Araabia, et Khashoggi uimastati konsulaadis, tapeti ning ajakirjaniku surnukeha tükeldati, nagu olid väitnud algusest peale Türgi võimud.

Saudi võimud on mõrvaga seoses vahistatud 21 inimest, kellest viiele nõuab valitsus surmanuhtlust, kuid eitanud kroonprints Mohammed bin Salmani igasugust seotust tapmisega, kuulutades isegi, et tema seostamine juhtumiga on kuningriigi jaoks «punane joon».

USA luureametnikud on jõudnud järelduseni, et Mohammed bin Salman pidi olema vähemalt teadlik Khashoggi tapmise plaanist, kuid president Donald Trump on selle kahtluse alla seadnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles