Esindajatekoja demokraat: Trump on toime pannud tagandamist vääriva rikkumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: JIM WATSON / AFP

USA esindajatekoja demokraat ütles pühapäeval, et kui uued kahtlustused president Donald Trumpi vastu peaksid tõele vastama, võrduksid need «tagandamiseks piisava rikkumisega».

«Seda nad oleksid,» ütles esindajatekoja õiguskomitee tulevane esimees Jerrold Nadler telejaamale CNN vastuseks küsimusele, kas reedel kohtudokumentidest ilmnenud kahtlustused Trumpi otsese seotuse kohta ebaseadusliku vaikimisraha maksmisega võrduvad tõendamise korral tagandamist väärivate rikkumistega.

Föderaalprokurörid seostasid Trumpi otseselt katsetega maksta vaikimise eest kahele naisele, kes olid väitnud olevat olnud temaga suhtes, märkides, et ta andis oma tollasele advokaadile Michael Cohenile korralduse neile vaikimisraha pakkuda. 

Cohen tunnistas end augustis seoses nende maksetega süüdi kampaania rahastamise seaduste rikkumises.

Demokraadid saavutasid novembris peetud vahevalimistel kaheksa-aastase vaheaja järel enamuse kongressis ning esindajatekoja uus koosseis astub ametisse jaanuaris.

Nadler hoiatas samas, et Trumpi ja tema kampaaniameeskonna võimaliku kokkumängu küsimuses, mida uurib eriprokurör Robert Mueller, on veel palju lahtiseid küsimusi.

«Asjaolu, et president on toime pannud tagandamist vääriva rikkumise, ei tähenda ilmtingimata tagandamisprotseduuri alustamist,» lausus demokraat.

Tema sõnul peavad väidetavad rikkumised olema selleks tõendatud ja nende tõsidus peab olema tegutsemiseks piisav.

Isegi kui demokraadid peaksid astuma üha ebatõenäolisemana tunduva sammu ja alustama Trumpi tagandamist, tuleks see lõpphääletusele senatis, mis on vabariiklaste kontrolli all.

Senati demokraat Chris Murphy ütles sarnaselt Nadlerile, et «tähtis on oodata ära täielik raport eriprokurörilt».

Samas rõhutas senaator reedel Muelleri ja teiste föderaalprokuröride avaldatud kahtlustuste tõsidust.

«Me oleme jõudnud juurdluses uuele tasemele. See on president, keda on nimetatud kaasvandenõulaseks. Kahtlustatakse, et ta pani toime vähemalt kaks kuritegu, püüdes manipuleerida 2016. aasta valimistega,» lausus Murphy telekanalile ABC.

Tema sõnul on seda rohkem kui siis, kui kongress alustas 1998. aastal tagandamisprotseduuri demokraadist presidendi Bill Clintoni vastu. 

Kohtudokumentidest selgus reedel ka, et tundmatu Vene kodanik tegi Cohenile ettepaneku kohtumiseks toonase vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgija Trumpi ja Vene presidendi Vladimir Putini vahel.

Cohen tunnistas eelmisel nädalal valetamist eriprokuröri meeskonnale pärast selle juurdlusega koostöö alustamist kontaktide kohta kõrgete Vene ametnikega Trump Toweri ehitamise üle Moskvasse. 

Trumpi endine advokaat tunnistas, et pidas Putini pressiesindaja Dmitri Peskoviga 2016. aasta esimesel poolel sidet, püüdes korraldada Trumpi jaoks reisi Venemaale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles