Suurärimees Toomas Annus hakkab Tallinna valgustama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: TOOMAS ANNUS :TALLINN, EESTI, 30APR14.
Toomas Annus pärast Merko aktsionäride üldkoosolekut.
mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
TLMPM03: TOOMAS ANNUS :TALLINN, EESTI, 30APR14. Toomas Annus pärast Merko aktsionäride üldkoosolekut. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kolmapäeval allkirjastasid Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf ja kinnisvarafirma AS Kapitel suuromanik Toomas Annus heade kavatsuste memorandumi, mille kohaselt investeerib kinnisvaraettevõte Tallinna vanalinna müüride ja tornide fassaadivalgustuse rajamisse enam kui 800 000 eurot.

Üheks Annuse eesmärgiks on projekti kaudu tutvustada avalikkusele oma ettevõtet ja uut kaubamärki. Nimelt tegutses ettevõte kuni 2017. aasta novembrini ärinime E.L.L. Kinnisvara all.

Projekti raames paigaldatakse 580 uut LED-valgustit kokku 41 objektile, teiste seas saavad uue valgustuse Toompea loss, Paks Margareeta, Patkuli trepid, Kiek in de Kök ja Pikk Hermann. Valgusprojekti autor on Tallinna linna poolt 2017. aastal korraldatud ideekonkursi võitnud Soome ettevõtte Lighting Design Collective Oy ning ehitustööd teostab Merko Infra, teatas linnavalitsus.

Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul on memorandumi eesmärk leppida kokku Tallinna linna ja Kapitel koostöö üldistes põhimõtetes ning anda kommunaalameti juhatajale volitus sõlmida korralduslikke kokkuleppeid memorandumi täitmiseks.

«Memorandumi kohaselt korraldab AS Kapitel vanalinna müüride ja tornide fassaadivalgustuse ehitamise ja rahastab ehitamist. Tallinn omalt poolt korraldab valgustuse toimimise, seadmete ja stendide hooldamise, remondi ja elektriga varustamise ning kannab sellega seonduvad kulud,» rääkis Klandorf.

Kapiteli nõukogu esimehe Toomas Annuse sõnul soovib ettevõte lisaks ärikeskkonnale arendada ka avalikku linnaruumi ning antud projekti puhul muuta Tallinna vanalinna atraktiivsemaks nii tallinlastele kui ka külalistele. 

«Kapitel valdab ja arendab hotelle, kaubanduskeskusi ja büroohooneid. Tallinna südalinna Nordic Hotel Forum ja Tallink City Hotel hotellides peatuvad sajad tuhanded turistid ning Viru Keskust külastatakse miljoneid kordi aastas, lisaks Tallinna olemasolevatele büroohoonetele on meil arenduses suur büroohoonete kompleks Liivalaia tänaval. (...) Loodetavasti aitab uus valguslahendus meelitada siia enam turiste ja annab pimedal hooajal ka kohalikele veidi positiivseid emotsioone,» märkis Annus. 

Seejuures on Kapiteli üheks eesmärgiks projekti kaudu tutvustada avalikkusele oma ettevõtet ja uut kaubamärki. Nimelt tegutses ettevõte kuni 2017. aasta novembrini ärinime E.L.L. Kinnisvara all. 

Ettevõttel on seejuures valgustusega seotud asukohtadesse õigus paigaldada seda tutvustavad stendid, kui ta on nende sisu, asukohad ja kujunduse eelnevalt linnaga kooskõlastanud. Lisaks võimaldab linn ettevõttel seadmete ja stendide paigaldamise linna ja teiste isikute omandisse kuuluvatele maatükkidele ja ehitistele ning nende esemete seal hoidmise. Tallinn korraldab selle jaoks vajalikud load ja õiguslike lahenduste teostuse ning kannab seonduvad kulud.

Stendide paigaldamisega võib kaasneda reklaamimaksu tasumise kohustus, kuid seda saab hinnata siis, kui stendide kavandid on kooskõlastamiseks esitatud.

Samuti võib Kapitel ehitatud fassaadivalgustust kasutada enda reklaamimiseks seoses tehtud tööga ning ka linn avaldab võimalusel oma esitlustel kinnisvaraettevõtte kaubamärgi ja tema poolt valgustuse rajamisega seotud teabe ning aitab kaasa, et kolmandad isikud kajastaksid eeltoodut positiivselt. 

Memorandum kehtib kuni 2028. aasta 31. detsembrini. Eeldatavalt on selleks ajaks Kapiteli kulul soetatud seadmed ja stendid amortiseerunud. Nende utiliseerimise või edasise kasutuse otsustab ja korraldab Tallinn omal kulul ja linnal on selleks  kõik õigused.

Memorandum kajastab heade kavatsuste avaldusi ning see ei ole juriidiliselt käsitletav teenuse osutamise, seltsingu- või muu lepinguna, ning ei anna teise poole esindamise õigust. Pooled teevad eeltooduga seoses koostööd lähtudes hea usu ja mõistlikkuse põhimõttest.

AS Kapitel on kinnisvaraettevõte, mis tegeleb peamiselt ärikinnisvara projektide juhtimisega nii arendaja, investori kui ka haldaja rollis. Ettevõtte ainuomanik AS Riverito on enamusosanik ka Tallinna börsil noteeritud ehituskontsernis AS Merko Ehitus. Ettevõtte tegelikud kasusaajad on 12,6-protsendilise osalusega Tõnu Toomik ja 65,3-protsendilise osalusega Toomas Annus

Grupi kinnisvaraportfellis on üle 185 000 ruutmeetrit üüritavat pinda. Ettevõte omab nelja büroohoonet: Delta Plaza ja Sõpruse Ärimaja Tallinnas, Narbuto 5 Vilniuses ja I.P.Pavlova 5 Prahas ning osalust mitmes juhtivas ostukeskuses: Spice ja Spice Home Riias, Panorama Vilniuses, Viru Keskus Tallinnas. Ettevõttele kuulub ka Nordic Hotel Forum ning koos AS-iga Infortar Tallink City Hotell, mida opereerib Tallink Hotels.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles