Putin lubas jätkata keskmaarakettide arendamist (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin kaitseministeeriumi kohtumisel.
Vladimir Putin kaitseministeeriumi kohtumisel. Foto: Sergei Guneev / Sputnik / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin teatas täna, et kui Washinton lahkub keskmaarakettide piiramise leppest, jätkab Venemaa keelatud relvastuse arendamisega.

USA riigipea Donald Trumpi ähvardused keskmaa tuumajõudude leping (INF) hüljata on tekitanud uusi transatlantilisi pingeid. Washington teatas sel kuul, et kavatseb leppe 60 päeva jooksul hüljata, kui Venemaa ei asu lammutama rakette, mis USA väitel lepet rikuvad.

Kahepoolne lepe keelab maapinnalt tulistatavad lühi- ja keskmaaraketid.

Putin teatas kaitseministeeriumi kohtumisel, et Venemaa merel kasutatavad raketid Kalibr ja õhust tulistatavad Kh-101 tiibraketid, samuti hüpersooniline Kindžali rakett, kohaldatakse Washingtoni leppest lahkumise korral sobivaks maapinnalt laskmiseks.

«Tõenäoliselt ei ole kuigi keeruline viia läbi vastavad uuringuid ja arendusi ja viia nad vajaduse korral maapinnale,» lausus Putin.

Vene president andis mõista, et on avatud ka uue leppe koostamise kõnelustele või mõttele kaasata keskmaa tuumajõudude leppesse kolmandad riigid.

Putin kordas kaitseministeeriumi kohtumisel süüdistust, et Washington on kahepoolset lepingut ise lõhkunud.

INF-i allkirjastasid 1987. aastal tollane USA president Ronald Reagan ja Nõukogude Liidu juht Mihhail Gorbatšov. Leping ei aseta mingeid piiranguid teistele suurtele sõjalistele jõududele.

Putin lausus varem detsembris, et INF-i leppega keelatud keskmaarakette toodab umbes tosin riiki.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles