Vene ekspert: Ukraina laevukeste uputamine oleks olnud kahe minuti küsimus (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina mereväe suurtükikaatrid Nikopol ja Berdjansk, mille Venemaa 25. novembril hõivas, seisavad praegu Krimmis.
Ukraina mereväe suurtükikaatrid Nikopol ja Berdjansk, mille Venemaa 25. novembril hõivas, seisavad praegu Krimmis. Foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix

Venemaa ei lase enam kindlasti ühtegi Ukraina sõjalaeva läbi Kertši väina Aasovi merre, ütles Moskvas tegutseva autoriteetse poolriikliku mõttekoja Venemaa Rahvusvaheliste Suhete Nõukogu ekspert endiste nõukogude liiduvabariikide teemal Aleksandr Guštšin, kes esitas Postimehele Kremli nägemuse olukorra teravnemisest Musta mere piirkonnas.

Kertši väina 25. novembri intsidendist möödunud aja jooksul pole õnneks mingit teravnemist toimunud. Ukrainas lõpeb varsti sõjaseisukord. Mida võib Venemaa selle intsidendi jälgedes ette võtta?

Venemaa lähtub esiteks sellest, et mitte provotseerida, mitte olla süüdlane olukorra teravnemises, ning teiseks sellest, et selgesti ära näidata oma nn punased jooned, kus ei minda kompromissidele.

Kahjuks ei saa ükski osaline – ei Venemaa, Ukraina ega lääs – senini eriti hästi üksteise punastest joontest aru. Mulle tundub, et kogu mäng käibki nende joonte ümber.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles