USA suursaadik ÜRO-s kutsus toetama uut Lähis-Ida rahuplaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikki Haley.
Nikki Haley. Foto: SHANNON STAPLETON / REUTERS

Ametist lahkuv USA ÜRO suursaadik Nikki Haley kutsus teisipäeval iisraellasi ja palestiinlasi toetama Ühendriikide uut rahuplaani, mis avalikustatakse 2019. aasta algul.

Haley ei reetnud president Donald Trumpi väimehe Jared Kushneri koostatud kava üksikasju, kuid ütles, et see on eelnevatest ettepanekutest palju pikem ja sisaldab elemente, mis varem olnuks mõeldamatud.

"Erinevalt eelmistest katsetest seda probleemi lahendada ei ole see plaan lihtsalt paar lehekülge ebamääraseid ja proosalisi juhiseid," ütles detsembri lõpus ametist lahkuv Haley.

"See on palju pikem. See sisaldab palju läbimõeldumaid üksikasju. See toob arutellu uusi elemente, kasutab ära uut tehnoloogiamaailma, milles me elame," rääkis suursaadik Julgeolekunõukogu Lähis-Ida istungil.

Haley sõnul lähtub kava tegelikust olukorrast, mis võimaldab täna teha asju, mis varem olid mõeldamatud.

Ta rõhutas, et plaani puhul saab otsustavaks küsimus, kas sellele reageeritakse teisiti kui varem. "Plaanis on asju, mis meeldivad kõigile pooltele ja asju, mis ei meeldi kõigile."

Haley lisas, et kui riigid keskenduvad ainult plaani osadele, mis neile ei meeldi, "jõuame tagasi viimase viiekümne aasta nurjunud status quoni vähimagi väljavaateta muutustele".

"Ma kinnitan teile, seal on palju seda, mis meeldib mõlemale poolele," ütles ta.

Euroopa Liidu riigid rõhutasid vastuseks, et jäävad kindlaks "rahvusvaheliselt kokkulepitud parameetrite juurde", milleks on kahe riigi lahendus 1967. aasta relvarahujoonest lähtudes ning Jeruusalemma staatuse lahendamine.

"Rahuplaan, mis neid rahvusvaheliselt kokkulepitud parameetreid ei tunnusta, riskib läbi kukkuda," ütlesid EL-i riigid avalduses.

Palestiinlased on pärast USA otsust viia oma Iisraeli saatkond Tel Avivist Jeruusalemma ja tunnustada seda juudiriigi pealinnana tõotanud Trumpi rahuplaani blokeerida ja katkestanud sidemed tema administratsiooniga.

Palestiinlased näevad Jeruusalemmas oma tulevase riigi pealinna ning rahvusvaheline kogukond on seisukohal, et linna staatus tuleb otsustada poolte läbirääkimistel.

Palestiina välisminister Riyad al-Maliki kritiseeris mõni aeg tagasi eriti teravalt USA administratsiooni eesotsas president Trumpiga, kes on asunud selgelt Iisraeli poolele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles