Südaööl algab ilmselt USA valitsuse osaline tööseisak (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: ERIK S. LESSER / EPA / Scanpix

Südaööl alata võiv USA valitsuse osaline tööseisak on muutumas aina tõenäolisemaks ja president Donald Trump ei näita märke valmidusest loobuda piirimüüri rahastamise nõudmisest.

Juba nädalaid kestnud piirimüüri rahastamist puudutav Trumpi ja kongressi vaidlus ei ole tänase seisuga näidanud märke lahenemisest, samas kui on kiirelt lähenemas tähtaeg leppeni jõudmiseks.

Seisak ähvardab jõulude perioodil palgata tööle või palgata puhkusele jätta 800 000 riigiametnikku, muu hulgas justiits- ja transpordiministeeriumist ja paljudest väiksematest valitsusametitest.

Samas on aga paljud asutused nagu näiteks Pentagon ja veteranide teenistus aasta lõpuni rahastatud ja jätkavad tavapärast tööd presidendi ja kongressi vaidlusest sõltumata.

«Tööseisak täna, kui demokraadid ei hääleta piirikaitse poolt!» säutsus Ühendriikide president täna.

«Demokraadid, kelle hääli me senatis vajame, hääletavad ilmselt piirikaitse ja müüri vastu, kuigi nad teavad, et seda on hädasti vaja,» jätkas Trump. «Kui demokraadid ütlevad ei, siis tuleb väga pikka aega kestev seisak. Inimesed ei taha avatud piire ja kuritegevust!» lisas ta.

Üleeile õhtul kiitis senat heaks eelnõu, mis taganuks valitsusametite ajutise rahastamise 8. veebruarini. Meede oli kaalumisel ka esindajatekojas, kuid Trump lükkas selle eile tagasi, kuna see ei sisaldanud rahastust piirimüüri rajamiseks.

Demokraadid kritiseerisid Trumpi otsust teravalt ja on keeldunud toetamast eelarvemeetmeid müüri rahastamiseks.

Vabariiklaste enamusega esindajatekoda kiitis hiljem küll Trumpi piirimüürile 5,7 miljardi dollari eraldamise heaks, kuid seda ühegi demokraadi poolthääleta. Senatit see eelnõu peaaegu kindlasti ei läbi.

Hääletust senatis oodati täna, kuid praeguse seisuga ei ole seda veel päevakorda lisatud, samal ajal kui mitmed senaatorid mõlemast erakonnast on juba pühade ajaks Washingtonist lahkunud.

Senati demokraatidest vähemuse juht Chuck Schumer ütles, et Trump külvab vaid kaost ja ainus viis patiseis lõpetada on see, kui president järele annab. «Trumpi jonn võib tuua valitsuse seisaku,» ütles ta eile hilisõhtul. «Aga see ei too talle müüri.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles