Pakistani välisminister arutas Hiinas Afganistaniga seonduvat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina välisminister Wang Yi, Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi, Afganistani välisminister Salahuddin Rabbani
Hiina välisminister Wang Yi, Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi, Afganistani välisminister Salahuddin Rabbani Foto: Massoud Hossaini / AP

Pakistani välisminister Shah Mehmood Qureshi külastas Pekingit kõnelusteks Hiina ametivenna Wang Yi´ga Afganistani üle.

«Pooled olid ühel meelel, et sõjaliste vahenditega pole võimalik Afganistani küsimust lahendada, ning et leppimisel põhinev poliitiline lahendus on selleks ainus realistlik ja teostatav viis,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying pressibriifingul.

USA president Donald Trump langetas eelmisel nädalal otsuse vähendada USA sõjalist kohalolekut Afganistanis umbes poole võrra. Praegu on Ühendriikidel kahe eraldiseisva missiooni raames riigis umbes 14 000 sõdurit.

Trumpi otsus langeb ajale, kui jõupingutused 17 aastat kestnud sõja lõpetamiseks on hoogustunud.

Hiina on viimastel kuudel etendanud senisest aktiivsemat rolli rahuvahendajana, sest Afganistani stabiilsusel on Pekingi ambitsioonika taristuprojekti «Üks vöönd, üks tee» seisukohast otsustav roll.

Afganistani, Pakistani ja Hiina ametnikud arutasid varem detsembris Kabulis kaubandus-, arengu- ja piirkondliku julgeoleku küsimusi. See oli kolme naaberriigi teine taoline kohtumine.

Peking on võõrustanud ka Talibani liidreid osana jõupingutustest tuua Afganistani sõdivad pooled läbirääkimistelaua taha.

Hiina ei ole Afganistanis teenivate USA vägede vähendamise plaani ametlikult kommenteerinud, Pakistani välisminister nimetas seda laupäeval «sammuks rahu suunas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles