Galerii: politsei tõkestas Sudaani protestijate marsi presidendipalee juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sajad protestijad avaldasid täna Sudaani pealinnas Hartumis valitsuse vastu meelt, kuid neil ei õnnestunud politsei tegevuse tõttu presidendipalee juurde marssida. 

Hartumi tänavatel oli näha politseimasinaid ja arvukalt kumminuiadega varustatud märulipolitseinikke, et tõkestada kavandatud rongkäik presidendipalee juurde ja tulla toime mis tahes väljakutsega president Omar al-Bashiri kolm aastakümmet kestnud valitsemisele.

Protestijad kavandasid teisipäeval rongkäiku presidendipalee juurde ja AFP ajakirjanik nägi julgeolekutöötajaid hoone marsruudile jäävate hoonete katustel.

Hartumi kesklinnas lasi politsei käiku pisargaasi meeleavaldajate vastu, kes hüüdsid «Rahva valik on vabadus, rahu, õiglus ja revolutsioon.»

Sudaani ametiühingud olid kutsunud korraldama teisipäeval protestimarssi presidendipalee juurde pealinnas Hartumis, et esitada presidendi tagasiastumist nõudev petitsioon. Kaks suurt erakonda kutsusid toetajaid rongkäigust osa võtma.

Suurbritannia, Norra, USA ja Kanada väljendasid muret vägivalla üle Sudaanis, teatas Twitteris riigis asuv Briti saatkond.

Briti diplomaatiline esindus viitas «usaldusväärsetele teadetele» lahinglaskemoona kasutamisest Sudaani vägede poolt ja mitmest surmajuhtumist protestid käigus.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmeil on politsei alates protestide algusest tapnud vähemalt 37 meeleavaldajat.

Protestid vallandas 19. detsembril valitsuse tol nädalal langetatud otsus tõsta leiva hinda ühelt sudaani naelalt kolmele, mis on umbes kahelt USA sendilt kuuele.

Protestid said alguse Sudaani idaosas asuvast Atbara linnast, kust need levisid samuti riigi idaosas paiknevasse Al-Qadarifi ja neljapäeval pealinna Hartumi ja Omdurmani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles