Saksamaa kaalub mošeemaksu kehtestamist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sehitliki mošee Berliinis.
Sehitliki mošee Berliinis. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix

Saksamaa võimukoalitsiooni kuuluvate erakondade parlamendisaadikud on lagedale tulnud mõttega kehtestada Saksamaal mošeemaks, mis sarnaneb kristlaste poolt makstavale kirikumaksule.

Sellega loodetakse võõrandada islamiusk võõrriikidest ja muuta see iseseisvamaks. Saksamaal korjatakse kirikumaksu usukombeid järgivatelt katoliiklastelt ja protestantidelt, et selle abil kirikuga seotud tegevusi rahastada. Maksud korjavad kokku liidumaad, kes edastavad selle siis kirikutele.

Kuna mošeede puhul pole samasugust maksu veel kehtestatud, siis ollakse mures välisrahastuse osas. Tekkinud on kahtlusi seoses võõrriikide valitsuste või organisatsioonide poolt saadetava rahaga, sest nende abil võidakse edendada äärmuslikke vaateid või üritada mõjutada Saksamaa poliitikat.

Näiteks on õhus küsimused seoses Türgi poolt Saksamaal elavatele moslemitele pakutava rahastusega. Teatavasti on Türgi ja Saksamaa suhted viimastel aastatel teravnenud.

Ametnike sõnul elab Saksamaal 4,4-4,7 miljonit moslemit, kuid usukombeid järgivate moslemite arv on tõenäoliselt oluliselt väiksem.

Mitmes Euroopa riigis on aga kirikumaksu kogumist kritiseeritud, sest kirikus käivatele kristlastele on maks kohustuslik. Samas kasutatakse seda katoliiklaste ja protestantide rahastamiseks ja kuna seda korjab valitsus, siis kardetakse, et hägustub piir riigi ja kiriku vahel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles