Rait Maruste Savisaare kohtuasja lõpetamisest: aeg vaadata peeglisse (13)

Rait Maruste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste.
Rait Maruste. Foto: Urmas Luik

Endine riigikohtu esimees ja endine Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunik Rait Maruste võtab analüüsida riigikohtu 21. detsembril langetatud otsust, millega kunagine Tallinna linnapea ja endine Keskerakonna esimees Edgar Savisaar pääses oma kehva tervise tõttu kohtupidamisest. 

Niinimetatud Edgar Savisaare kohtuasi suunab vältimatult vaatama meie tänasele kohtueelsele ja kohtulikule menetlusele laiemalt. Peegelpilt ei ole see, mis ta peaks olema. Ma ei anna hinnangut Savisaare süüle või süütusele. Süüküsimus otsustatakse kohtumenetluse lõppstaadiumis. Kõrvalseisva diletandina võtan professionaalide tegevust veidi analüüsida.

Kõigepealt kohtust üldisemalt. Riigikohus on põhiseaduse kohaselt kassatsiooni- ja samaaegselt ka konstitutsiooni ehk põhiseaduslikkuse järelevalve kohus.  Kassatsioonikohtuks olemine tähendab, et kohus ei hinda ise tehiolusid* ja tõendeid, vaid ainult õiguse kohaldamist. Leides selles olulisi puudujääke, ei tee kassatsioonikohus ise uut otsust, vaid saadab kohtuasja uuesti läbivaatamiseks alama astme kohtule (kõnealusel juhul Tallinna ringkonnakohtule), kel on pädevus ja kohustus hinnata vahetult tehiolusid ja tõendeid ning järgida kassatsioonikohtu suuniseid õiguse kohaldamises.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles