Venemaalased näevad pingelist poliitika-aastat, aga uut sõda ei usu

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
18.12.2018. Moskva, Venemaa. Vassili Õndsa kirik. FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA
18.12.2018. Moskva, Venemaa. Vassili Õndsa kirik. FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Venemaalased näevad uut aastat poliitiliselt pingelisena, kuid ei usu võimalikku riigipööret ja relvakonflikti puhkemist mõne naaberriigi või NATOga, selgub detsembrikuisest avaliku arvamuse uuringust.

Üle 60 protsendi küsitletud Venemaa elanikest arvas, et 2019 tuleb poliitiliselt pingelisem, sarnase hinnangu andsid küsitletud aasta varem. Vaid neli protsenti olid kindlad, et 2019 tuleb Venemaa poliitikas senisest rahulikum, selgub Levada keskuse korraldatud uuringust.

Riigipööret ei usu 34 protsenti vastanutest ja selle võimalikkust hindas tõenäoliseks vaid kolm protsenti. 26 protsenti olid kindlad, et sõda Venemaa ja NATO vahel ei tule, selle võimalikkuses oli veendunud vaid kaks protsenti. 47 protsenti vastas sõja võimalikkusele NATOga pigem ei. Üle poole vastanutest ei usu ka uue relvakonflikti võimalust mõne NATOsse mittekuuluva Venemaa naaberriigiga.

Majanduskriisi saabumises olid kindlad 14 protsenti vastanutest, seda kartis 43 protsenti ning üle 30 protsendi avaldas lootust, et kriisi ei tule. Samas ütles 19 protsenti, et Venemaa majanduses tuleb kindlasti pingeline aasta ja vaid neli protsenti uskus, et majanduslik olukord on senisest rahulikum.

Kaheksa protsenti Venemaa elanikest olid optimistid ja uskusid, et saabuv aasta tuleb nende jaoks kindlasti parem kui lõppev aasta. Pooled küsitletutest lootsid, et elu läheb paremaks, 17 protsenti lootis, et ei lähe hullemaks ning sama palju arvas, et kõik jääb endistviisi. Viis protsenti vastanutest kartis, et elu läheb hullemaks kui lõppeval aastal. Kõige pessimistlikumad olid Venemaa elanikud tuleviku suhtes 1990. aasta detsembris, mil vaid üks protsent vastanutest arvas, et järgmine aasta tuleb parem ja 37 protsenti olid kindlad, et elu läheb veelgi viletsamaks.

Avaliku arvamuse uuringukeskus Levada küsitles 13.–19. detsembrini 1600 täiskasvanud elanikku kõigist Venemaa piirkondadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles