Zatlers: Läti president tegelegu valitsuse moodustamisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaamid Läti parlamendivalimiste eel.
Valimisreklaamid Läti parlamendivalimiste eel. Foto: Ilmars ZNOTINS / AFP / Scanpix

Praeguses olukorras, kus valitsuse moodustamine on veninud juba kaks kuud, peab ohjad haarama president, ütles Läti endine riigipea Valdis Zatlers täna.

Zatlersi arvates pidanuks president Raimonds Vējonis haarama ohjad juba kuu aega pärast seimivalimisi, kuid see lükkus aina edasi lootuses, et olukord laheneb iseenesest.

«Sellise lähenemisega muutub määramatuse aeg järjest pikemaks,» lausus Läti üle-eelmine president Zatlers teleusutluses.

Tema arvates on kahe peaministrikandidaadiks esitatud mehe valitsuse moodustamise läbikukkumine ka presidendi läbikukkumine.

Vastuseks küsimusele, kuidas ta ise sellises olukorras toimiks, ütles Zatlers, et lahendust tuleb otsida riigi põhiseadusest, mis ütleb, et see «on presidendi aeg».

Zatlers ei välistanud erakorralisi seimivalimisi, kuid arvas, et sellele peab tõsisemalt mõtlema märtsis või aprillis. «Kui inimestel ei jätku mõistust kokku leppida, peab ilmselt otsima uusi inimesi,» sõnas erupresident.

Praeguse seisuga on neli erakonda – Uus Ühtsus, Arengu Eest/Poolt, Rahvuslaste Ühendus ja Uus Konservatiivne Partei (JKP) – sõlminud esialgse kokkuleppe moodustada valitsus Krišjānis Kariņši (Uus Ühtsus) juhtimisel.

Neljal erakonnal on sajakohalises seimis 50 saadikukohta. Kariņš loodab kaasata võimuliitu ka erakonna KPV LV (Kellele kuulub riik?), mis annaks loodavale koalitsioonile 66 kohta parlamendis.

President ei ole pärast seda, kui tema nimetatud kaks esimest peaministrikandidaati Jānis Bordāns (JKP) ja Aldis Gobzems (KPV LV) ei suutnud valitsust moodustada, Kariņšit ametlikult peaministrikandidaadiks määranud ja ootab enne selle sammu astumist erakondadelt võimuliidus kokkuleppele jõudmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles