Jõustusid Schengeni infosüsteemi uued regulatsioonid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Schengeni- nimeline küla Luxemburgis, kus 1985. aastal allkirjastati külaga sama nime kandev leping.
Schengeni- nimeline küla Luxemburgis, kus 1985. aastal allkirjastati külaga sama nime kandev leping. Foto: WOLFGANG RATTAY / REUTERS/Scanpix

Täna jõustusid karmimad Euroopa Liidu Schengeni infosüsteemi regulatsioonid kuritegevusega ja terrorismiga võitlemiseks.

Uued reeglid tugevdavad Schengeni infosüsteemi (SIS) ja peaksid tõhustama piirivalve- ja korrakaitseametide tööd ning pakkuma enam kaitset kadunud lastele ja puudega inimestele, teatas Euroopa Komisjon.

Liikmesriikidel on nüüd kohustus luua SIS märguanne kõigi terrorismiga seonduvate kuritegude korral, vähendades tõenäosust, et kahtlusalused haihtuvad süsteemi pragudesse. Aasta lõpus teavitatakse Europoli kõigist SISi terrorismiteadetest, luues seeläbi võrgustiku kurjategijate tabamiseks üle Euroopa.

«Me sulgeme praegu eksisteeriva kriitilise turvaaugu Euroopa Liidus,» ütles migratsioonivolinik Dimitris Avramopoulus pressiteate vahendusel.

«Liikmesriikidel on kohustus tuua Schengeni infosüsteemi terrorismiteated. Keegi, kes kujutab endast ohtu, ei tohiks enam märkamatuks jääda,» lisas ta.

Euroopa Liidu julgeolekuvolinik Julian King ütles, et liit tahab tugevdada teabevahetust ja infosüsteemid koos töötades tõhusamaks teha.

Teates lisati, et uued reeglid peavad silmas ka Euroopa Liidu uut andmekaitse määrust.

Schengeni infosüsteem sisaldab umbes 79 miljonit toimikut ja 2017. aastal vaadati neid viis miljardit korda. Infosüsteemi kasutatakse Schengeni välispiiride turvamisel ning see sisaldab teavet isikute kohta, kellel ei ole luba Schengenisse siseneda, kes on kuritegevuse tõttu tagasiotsitavad või kadunud, märkis Komisjon.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles