Graham: Trump aeglustab vägede äratoomist Süüriast (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklasest senaator Lindsey Graham.
Vabariiklasest senaator Lindsey Graham. Foto: Win Mcnamee / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump andis korralduse aeglustada Ameerika vägede äratoomist Süüriast, ütles eile vabariiklik senaator Lindsey Graham.

«Usun, et oleme pausiseisus,» ütles Lõuna-Carolina senaator pärast lõunasööki presidendiga.

Trump teatas hiljuti, et toob Süüriast ära kõik seal viibivad 2000 USA sõdurit, kuna äärmusrühmitus Islamiriik on võidetud.  Graham kritiseeris Trumpi otsust teravalt.

Grahami sõnul on Trump lubanud enne Süüriast vägede äratoomist tagada Islamiriigi täieliku purustamise.

«Ma ei ole tundnud end kunagi varem selles suhtes paremini, kuhu me oleme edasi liikumas, kui pärast keskustelu presidendi ja USA staabiülemate ühendkomitee esimehe Joseph Dunfordiga,» kinnitas Graham, kes kohtus eile Valges Majas presidendiga.

Senaatori sõnul oli eelmise nädala üllatusvisiit Iraaki presidendile silmiavav kogemus. Sealne sõjaväejuhtkond kinnitas riigipeale, et Islamiriik pole veel täielikult purustatud.

«President suhtub sellesse väga tõsiselt. Reis Iraaki oli väga hästi ajastatud. Kui me praegu Süüriast lahkume, siis kurdid tapetakse. Kavatsen presidenti paluda teha midagi, mida Obama ei oleks kunagi teinud, nimelt kaaluma asja uuesti,» jätkas Graham.

Valge Maja pole esialgu senaatori väljaütlemisi kommenteerinud.

USA välis- ja kaitseministeerium ning riikliku julgeoleku nõunik John Bolton esinesid mõne tunni jooksul eraldi avaldustega, milles rõhutatakse, et võimud juba kavandavad seda, kuidas Ühendriikide väed Süüriast välja tuua, vahendas laupäeval CNN.

Kõik kinnitasid, et kriitikast hoolimata on juba astutud samme sõdurite väljatoomiseks.

Kolme avalduse kohaselt töötab administratsioon oma võtmepartneritega USA vägede turvalise lahkumise koordineerimiseks Süüriast. 

Bolton kirjutas Twitteris, et kavatseb sõita jaanuaris Iisraeli ja Türgisse ette valmistama järgmist etappi võitluses äärmusrühmituse Islamiriik vastu, kui Ühendriigid hakkavad Süüriast oma sõdureid koju tooma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles