Britid andsid Süüria kodusõja haripunktis elamisloa neljale al-Assadi lähisugulasele (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria presidendi Bashar al-Assadi portree Aleppo tänaval.
Süüria presidendi Bashar al-Assadi portree Aleppo tänaval. Foto: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Scanpix

Süüria diktaatori Bashar al-Assadi jõukas onunaine ning kaks tema täiskasvanud poega said saladuskatte varjus Ühendkuningriigi elamisloa, lubades vastutasuks riiki investeerida miljoneid naelu. Lisaks sai mõne aasta eest riigis elamisloa veel üks al-Assadi onupoeg.

Elamisloa said Bashar al-Assadi onu Rifaat al-Assadi naine ja kaks poega. 80-aastane Rifaat al-Assad kannab kurjakuulutavat hüüdnime Hama Lihunik, kuna väidetavalt andis just tema Süüria eliitüksuse juhina 1982. aastal korralduse tappa kuni 40 000 süürlast Moslemi Vennaskonna vastases operatsioonis riigi keskosas asuvas Hama linnas.

Rifaat al-Assadile kuulub sadu kinnisvaraobjekte Prantsusmaal, Hispaanias ja Suurbrirannias, neist paljud on praeguseks konfiskeeritud. Prantsusmaal on mees silmitsi ka süüdistustega korruptsioonis.

Otsuse anda tema 63-aastasele neljandale naisele Ühendkuningriigis alaline elamisluba tegi Ühendkuningriik 2012. aastal, kui Süüria kodusõda oli haripunktis ning riigi siseminister oli parasjagu nüüdne valitsusjuht Theresa May, kirjutas ajaleht The Telegraph.

Umbes samal ajal said elamisloa ka kaks tema poega, kes nüüdseks on 22- ja 37-aastased.

Lisaks sai Ühendkuningriigis 2014. aastal elamisloa ka Rifaat al-Assadi kolmas poeg, kellel on aga teine ema.

Rifaat al-Assadi naine ja pojad olid tegelikult taotlenud Briti kodakondsust, kuid see palve lükati tagasi justnimelt nende läheda seotuse tõttu al-Assadite režiimiga Süürias ning ohu tõttu, et see võib rikkuda Ühendkuningriigi rahvusvahelist mainet.

Immigratsioonikohtu dokumentidest selgub, et naine saabus Ühendkuningriiki 2006. aastal loaga, mis kirjeldas teda kui investorit. Ta ise väitis siseministeeriumile, et oli paigutanud raha osakutesse, investeerimisfondidesse ja mujale. Üks tema poegadest käis Londoni mainekas erakoolis.

Rifaat al-Assadil on neli naist ning teadaolevalt on ta endiselt nende kõigiga abielus.

Rifaat al-Assad juhtis Süüria kaitseväe paramilitaarset üksust 1970. ja 1980. aastatel, kui pages Euroopasse pärast ebaõnnestunud katset kukutada 1984. aastal võimult Bashar al-Assadi isa Hafez al-Assadit. Sellest hoolimata oli Rifaat al-Assad kuni 1998. aastani Süüria asepresident.

Ühendkuningriigis elab mitmeid Bashar al-Assadi ja tema Suurbritannias sündinud naise Asma sugulasi, sealhulgas viimase isa Fawaz Akhras.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles