USA esindajatekoda sai esimese hidžaabi kandva saadiku (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilhan Omar (paremalt teine) on esimene peakatet kandev esindajatekoja saadik.
Ilhan Omar (paremalt teine) on esimene peakatet kandev esindajatekoja saadik. Foto: ERIK S. LESSER / EPA / Scanpix

Eile kogunes USAs oma esimesele istungile 116. kongressi koosseis, teiste hulgas alustas esindajatekoja saadikuna tööd Ilhan Omar, kes on esimene peakatet kandev saadik.

23 aastat pärast seda, kui Omar lahkus Keenias põgenikelaagrist, sai temast esimene USA Kongressi saadik, kes kannab hidžaabi. Seejuures muudeti Omari pärast 181 aastat kehtinud seadus, mis keelas peakatte kandmise Kongressihoones.

«Keegi teine ei pane salli ümber mu pea, seda teen vaid mina,» kirjutas Demokraatide ridadesse kuuluv Omar eelmise aasta novembris Twitteris. «See on minu valik, mida kaitseb põhiseadus. See (peakatte kandmist keelav seadus) pole viimane keeld, mille lõpetamise nimel ma töötama hakkan.»

Kongressi 116. koosseis on ajalooline mitte üksnes peakatet kandva Omari tõttu. Märgiline on ka asjaolu, et kokku kuulub selle ridadesse rekordarv naisi, kokku 102, samuti latiinosid, põlisameeriklasi ja afroameeriklasi.

Seejuures kuulub valdav osa naisi ja vähemuste esindajaid Demokraatide ridadesse.  Vabariiklaste parteid esindavad jätkuvalt valdavalt valge nahavärviga mehed. 

Kongressihoones kostus eile ka tavapärasest rohkem laste hääli. Kongressi esimesele kogunemisele oli väikelapse kaasa võtnud kongressi saadik Eric Swalwell, kaks last võttis võttis kaasa ka Rashida Tlaib, kes on Omari kõrval teine moslemist naine Esindajatekojas. Tlaib andis oma ametivande USA kunagisele presidendile Thomas Jeffersonile kuulunud koraanil. 

Tlaib väljendas Twitteri säutsus rõõmu selle üle, et tema, Palestiina päritolu immigrant, kuulub nüüd USA Kongressi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles