Video: Hiina katsetas «kõigi pommide ema»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina katsetas võimsat pommi.
Hiina katsetas võimsat pommi. Foto: Kuvatõmmis

Hiina teatas, et katsetas oma seni võimsaimat mittetuumarelva, mille riigimeedia nimetas «kõigi pommide emaks».

Hiina riiklik relvafirma Norinco avaldas oma veebilehel video, kus on näha väljale kukkumas tohutut pommi ja järgnevat suurt plahvatust. Katsetuse kuupäeva, asukohta ega muid näitajaid ei avaldatud.

Riiklik uudisteagentuur Xinhua nimetas seda Hiina versiooniks «kõigi pommide emast», mis on ka USA võimsamale tavalõhkepeale antud nimi.

Hiina pomm on viis kuni kuus meetrit pikk, kuid kaalub vähem kui selle Ameerika vaste, ütles sõjandusanalüütik Wei Dongxu Hiina ingliskeelse väljaande Global Times vahendusel. 

USA kasutas enda «kõigi pommide ema» 2017. aastal Afganistanis äärmusrühmituse Islamiriik tunnelivõrgustiku hävitamiseks. Tapeti 94 terroristi. 

Venemaa heitis 2017. aastal Süüriasse omakorda termobaarilise pommi, mida kutsuti «kõigi pommide isaks». Termobaariline pomm on suure kuumuse ja kõrge rõhu koosmõjul toimiv relv, mis paiskab sihtmärgi kohale õhku kergestisüttiva gaasi pilve. Lisaks plahvatuse käigus vallanduvale suurele kuumusele tekib ka surmav lööklaine. Esmakordselt katsetas Venemaa «kõigi pommide isa» 2007. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles