Somaalia keeldus väljasaadetud ÜRO eriesindaja tagasivõtmisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicholas Haysom.
Nicholas Haysom. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Somaalia võimud teatasid reedel, et keeldusid ÜRO eriesindaja Nicholas Haysomi riiki tagasilubamisest.

Somaalia valitsus andis ÜRO eriesindajale teisipäeval käsu riigist lahkuda, süüdistades teda riigi suveräänsuse teadlikus rikkumises.

"ÜRO peasekretäri Somaalia eriesindaja Nicholas Haysom ei ole enam Somaaliasse teretulnud ja ei saa enam riigis tegutseda," teatas Somaalia välisministeerium teisipäeva hilisõhtul avalduses.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres vestles president Mohamed Abdullahi Mohamediga kahel korral telefoni teel probleemist ja nõustus lõpuks uue erisaadiku nimetamisega, teatas maailmaorganisatsiooni eestkõneleja Farhan Haq.

Haqi sõnul kahetses Guterres siiski sügavalt Somaalia võimude otsust.

Lahkumiskorraldus järgnes Haysomi hiljutisele avaldusele, milles ta väljendas muret Somaalia ÜRO toetusega julgeolekujõudude tegevuse üle hiljutise vägivalla ajal, mis nõudis mitu inimelu.

Somaalia julgeolekujõud kasutasid riigi edelaosas Baidoas 13.-15. detsembrini kestnud meeleavalduste mahasurumiseks jõudu. ÜRO andmeil sai surma 15 ja vahistati üle 300 inimese.

Protestijad olid vihased regionaalpresidendiks pürginud endise islamistide liidri Muktar Robowi vahistamise pärast. 

Julgeolekujõud pidasid 2017. aastal islamistlikust äärmusrühmitusest Al-Shabaab lahkunud Robowi kinni "stabiilsuse õõnestamise" püüete tõttu ja lennutasid pealinna Muqdishosse.  

Robowi regionaalpresidendiks pürgimine on toonud ilmsiks pinged suuremat autonoomiat ihkavate Somaalia föderaalosariikide ja keskvalitsuse vahel, mis on huvitatud oma volituste säilitamisest. 

ÜRO missioon Somaalias (UNSOM) tegutseb aastakümneid kestnud kodusõjast laastatud Aafrika Sarve riigis rahujõupingutuste toetamise ja valitsusinstitutsioonide tugevdamise ülesannetes. 

Osana sellest toetab ÜRO Somaalia politseiametnikke stipendiumite, logistika, vormirõivaste ja väljaõppega. 

Haysom kirjutas 30. detsembril Somaalia valitsusele kirja, paludes üksikasju Robowi vahistamise õigusliku aluse kohta ja kutsudes viima läbi juurdlust protestijate tapmise suhtes tema vahistamise järel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles