Iraani parlamendisaadik: kursimuutuseta lõpetame nagu Nõukogude Liit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: Vahid Salemi / AP / Scanpix

Iraani parlamendiliige Jalil Rahimi Jahanabadi teatas kõnes, et Teherani välispoliitika kurnab riiki ning võib tuua kaasa samasuguse kokkuvarisemise nagu Nõukogude Liidus.

Reformistist Jahanabadi lausus pretsedenditus parlamendiistungi avasõnas, et riigi poliitikast tuleks kaotada kõik ebavajalikud piirangud, mis ei ole riiklikud prioriteedid. Hoiatava näitena tõi ta Nõukogude Liidu, mis kukkus kokku hoolimata tuumarelvadest ja mõjust globaalsel areenil.

«Meie mõju regioonis on oluline, kuid üht põhimõtet ei tohiks unustada – mõnikord on võimalik, et ebavajalikud kulud halvavad meid endid Teherani tänavatel,» lausus Jahanabadi. «Kui Nõukogude liit kokku kukkus, oli neil 13 000 tuumalõhkepead, mõju enam kui 20 riigis ja kosmosejaam, kuid see lagunes laiali Moskva tänavatel, kaotades oma julgeoleku ja territoriaalse terviklikkuse.»

Jahanabadi tõi välja ka majanduslikud raskused, mida tavalised iraanlased peavad taluma: «Tänapäeval on inimestel raskusi elatise teenimise ja oma laste toitmisega. Kui meil ei õnnestu lahendada probleeme ebavajalike siseriiklike ja väliskuludega, maksame selle eest kõrget hinda.»

«Me peaksime hoolitsema oma siseriiklike vajaduste eest,» jätkas saadik. «Me peame leidma sõpru, vähendama pingeid ja soodustama regioonis koostööd ning keskendama oma prioriteedid majandusele.»

Kuigi Iraani ülemjuhi ajatolla Ali Khamenei vastased on viimastel aastatel toonud Iraani isolatsiooni ja majaduslike probleemide põhjustena välja riigi läänevastase ja interventsionistliku poliitika, on riigi kursi kritiseerimine parlamendis pretsedenditu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles