May viib Brexiti leppe taas parlamenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: Yui Mok / PA Wire/PA Images/Scanpix

Briti peaminister Theresa May viib Euroopa Liidust lahkumise leppe taas parlamenti, kus selle üle hääletamine kuu aja eest kindla kaotuse aimuses edasi lükati.

Seadusandjad hakkavad täna lepet arutama, hääletus on kavas 15. jaanuaril. Endiselt on säilinud tugev vastuseis leppele nii Brexiti pooldajate kui EL-i jäämist eelistavate parlamendiliikmete hulgas. Brexiti pooldajad soovitavad valitsusel teha ettevalmistusi leppeta lahkumiseks.

May on pidanud 18 kuud EL-iga leppe üle läbirääkimisi. Ta on hoiatanud oma Konservatiivse Partei mässajaid, et leppe läbikukutamine viib leppeta Brexitini või jääb EL-ist lahkumine hoopis ära.

May kabinetiülem David Lidington kinnitas, et valitsus keskendub peaministri plaanile heakskiidu saamisele.

«Ma ei usu, et Briti üldsus hellitaks lootust mingitest alternatiivsetest võlukokkulepetest. Inimestel on valida, kas leppega või leppeta – või, mida mõned parlamendiliikmed pooldavad – 2016. aasta referendumi täielik ümbertegemine,» märkis Lidington.

Kirglikud Brexiti pooldajad, kes nõuavad 29. märtsil EL-ist täielikku lahtirebimist, ei loobu ilmselt mässust lahutusleppe vastu, mis toob kaasa tolliliidu EL-iga.

May on leppe läbikukkumist kartes kord juba hääletuse edasi lükanud ning hoiatab, et selle mahahääletamine viib Suurbritannia kaardistamata territooriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles