USA kongressisaadik sai rassistlike märkuste tõttu karistada (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariiklasest kongressiliige Steve King sai rassistlike väljaütlemiste eest karistada.
Vabariiklasest kongressiliige Steve King sai rassistlike väljaütlemiste eest karistada. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix

USA esindajatekoja vabariiklased karistasid eile erakonnakaaslasest Iowa kongressisaadikut rassistlike märkuste eest. 

Steve King, kelle eelmisel nädalal tehtud märkused valgete üleoleku kohta vallandasid pahameeletormi mõlema suurpartei ridades, heidetakse välja esindajatekoja komiteedest, kuhu ta kuulub, ütles koja vabariiklaste liidri Kevin McCarthy kantselei. 

Otsus tähendab, et King ei saa osaleda seadusloomes teisiti kui vaid esindajatekoja täiskogu hääletustel. 

«Steve'i märkused on allpool Lincolni Partei ja USA väärikust,» lausus McCarthy. «Need seavad kahtluse alla selle, kas ta kavatseb kohelda kõiki ameeriklasi võrdselt hoolimata rassist ja rahvusest.» 

Kongressiliige Steve Stivers nimetas Kingi väljaütlemisi, tegevusi ja säutse Twitteris sobimatuteks. «Peame seisma vastu valgete üleolekule ja igas vormis vihale,» kirjutas Stivers.

King nimetas McCarthy otsust seninägematuks rünnakuks oma sõnavabadusele. 

President Donald Trumpi tugev toetaja King on ebaseadusliku immigratsiooni vastane ja valgete kultuuri varjamatu kaitsja.  

Eelmisel nädalal antud usutluses päevalehele New York Times küsis ta, kuidas mõned väljendid on muutunud solvavaks või kohatuks. «Valge rahvuslane, valgete üleolek, Lääne tsivilisatsioon - kuidas on see solvavaks muutunud?,» küsis King. 

Senati vabariiklaste liider Mitch McConnell nimetas Iowa konservatiivi seejärel oma ametikoha mittevääriliseks ja senaator Mitt Romney kutsus teda Vabariiklikust Parteist lahkuma. 

King on oma sõnavõttudega tähelepanu pälvinud ka varem. 2018. aastal ütles ta, et pole võimalik taastada oma tsivilisatsiooni teiste rahvaste beebidega. 

Novembris peetud vahevalimistel võitis King Iowa osariigi valimisringkonnas üheksanda järjestikuse kaheaastase ametiaja esindajatekojas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles