Türgi võimud tahavad NBAs mängivat Kanterit vahistada: ta kuulub terroristlikku organisatsiooni

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enes Kanter on kogu muu maailma silmis korvpallur, türklastele aga terrorist.
Enes Kanter on kogu muu maailma silmis korvpallur, türklastele aga terrorist. Foto: Harry How / AFP / Scanpix

Türgi prokuratuur väljastas NBAs mängiva tippkorvpalluri Enes Kanteri nimele rahvusvahelise vahistamiskäsu, teatab Türgi meedia. 26-aastat keskmängijat süüdistatakse sidemetes relvastatud rühmitustega, mis üritasid 2016. aastal korraldada riigipöördekatset.

Kanter on olnud Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani häälekas kriitik, nimetades riigijuhti otsesõnu diktaatoriks. 2017. aastal tühistati tema Türgi pass, Kanter viibib USAs rohelise kaardi alusel, mis lubab tal seal püsivalt elada ja töötada. 2021. aastal ehk kahe aasta pärast on tal võimalus saada USA kodanikuks ning Kanter on juba öelnud, et kavatseb seda kasutada.

Jaanuarikuu alguses teatas Kanter, et ei sõida Knicksi meeskonnaga koos 17. jaanuaril Londonis toimuvale liigamängule, sest pelgab, et Türgi spioonid võivad ta seal tappa. Knicks kohtub homme õhtul Washington Wizardsiga.

«Türgi valitsus ei suuda esitada ainsatki kinnitust väitele, nagu oleksin ma midagi valesti teinud. Ma pole USAs isegi parkimistrahvi saanud, olen alati olnud seaduskuulekas kodanik,» kirjutas Kanter värskes teadaandes. «Ma terroriseerin vaid korvirõngast,» lisas ta pisut hiljem.

Juunis soovisid Türgi võimud vahistada Kanteri isa Mehmeti, süüdistades ülikoolis professorina töötavat meest sidemetes keelatud organisatsiooniga. Pärast ebaõnnestunud riigipöördekatset on süüdlasi otsivad võimud Türgis vangistanud üle 50 000 inimese.

Kanter pole juba kaua aega teinud saladust, et tema lähedane sõber on islamivaimulik Fethullah Gülen, kes elab viimased 20 aastat Pennsylvanias isekehtestatud eksiilis. Erdoğan süüdistab just Güleni riigipöörajate mahitamises, Gülen on seda alati eitanud. Alles eelmisel nädalal rääkis Kanter CNNile antud intervjuus, et külastab Güleni iga paari-kolme nädala tagant ning peab teda ülemaailmseks rahutoojaks.

Erinevad poliitilised vaated on ajanud tülli ka Türgi korvpallurid. Endine NBA täht Hidayet «Hedo» Türkoglu, kes tegutseb praegu president Erdoğani nõunikuna, sõnas hiljuti, et Kanter ajavat ebaloogilist juttu. «Tema väljaütlemised on järjekordne märk poliitilisest laimukampaaniast, mida ta Türgi vastu korraldab... Ilmselgelt on tema jutt mõistusevastane ja ta väänab tõde,» teatas Türkoglu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles