Rünnak väärkäitumisele: Facebook eemaldas sajad Sputniku sõnumit võimendanud kontod (28)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüütikud: Facebooki kasutajad muutuvad kaubaks.
Analüütikud: Facebooki kasutajad muutuvad kaubaks. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Facebook eemaldas täna 364 Facebooki lehekülge ja kontot, mis olid seotud koordineeritud väärkäitumisega. Tegemist oli võrgustikuga, mille juured on Venemaal ja mis tegutses Balti riikides, Kesk-Aasias ja Kaukasuses ning Kesk- ja Ida-Euroopas riikides ning mille eesmärk oli võimendada Kremli meediaagentuuri Rossija Segodnja ning selle alamportaali Sputnik sõnumeid.

«Täna eemaldasime mitu profiili, gruppi ja kontot, mis olid seotud koordineeritud mitteautentse käitumisega Facebookis,» kirjutas platvormi küberkaitsepoliitika juht Nathaniel Gleicher avaldatud raportis. «Leidsime, et kahel juhul tulenes tegevus Venemaalt, ühel juhul mitmetest erinevatest riikidest ja veel ühel juhul Ukrainast.»

Portaali Medium andmetel kasutati täna eemaldatud lehekülgi ja kontosid selleks, et võimendada Kremli meediaagentuuri Rossija Segodnja ning selle alamportaali Sputnik sõnumeid. Samuti jagati aktiivselt portaali TOK videoklippe. Eesmärk oli suurendada agentuuri uudiste levikut internetis ja kui mõnel lehel oli vaid üksikuid jälgijaid ning nende mõju seeläbi väike, siis oli ka kümnete tuhandete jälgijatega lehekülgi.

Teiste hulgas suleti üks Eestiga seotud lehekülg, mis postitas Sputniku uudiseid vaheldumisi teiste portaalide lugudega.

Foto: Kuvatõmmis internetist

Sputniku Läti portaali peatoimetaja Valentīns Rožencovs kinnitas, et Sputnik haldas Lätiga seotud portaale, aga tõdes, et tema meelest on tegemist normaalse viisiga levitada agentuuri uudiseid. Üksi suletud lehekülgedest ei märkinud seejuures, et nad on Sputnikuga seotud ja jätsid endast seeläbi neutraalse mulje.

Raporti kohaselt esitlesid leheküljed ja nende omanikud endid iseseisvate uudisteportaalidena või huvitavat sisu jagavate lehekülgedena. Näiteks jagati infot ilma, reisimise ja spordi kohta. Lisaks kirjutati aga ka majandusest ja poliitikast, muu hulgas kirjutati lehekülgedel Eesti poliitikutest.

Portaali Medium andmetel olid eelkõige Balti riikides tegutsenud leheküljed väga poliitilised ja jagasid Lääne- ja NATO-vastaseid postitusi. 

Kuvatõmmis ühe tänaseks suletud lehekülje sisust.
Kuvatõmmis ühe tänaseks suletud lehekülje sisust. Foto: Kuvatõmmis
Kuvatõmmis ühe tänaseks suletud lehekülje sisust.
Kuvatõmmis ühe tänaseks suletud lehekülje sisust. Foto: Kuvatõmimis

Facebooki sõnul kasutasid leheküljed ja kasutajad sarnast taktikat, mille raames loodi kontode võrgustik eesmärgiga eksitada teisi oma tegeliku isiku ja tegevuse osas.

«Me töötame pidevalt selle nimel, et avastada ja peatada sellist tüüpi tegevus, sest me ei taha, et meie teenuseid kasutatakse inimestega manipuleerimiseks,» lisas Gleicher.

Facebooki sõnul võetakse sellised leheküljed maha võttes aluseks nende tegevus, mitte nende postituste sisu. «Antud juhul koordineerisid kontode taga olevad inimesed tegevust üksteisega ja kasutasid võltskontosid selleks, et oma isikut varjata ja see oli meie tegevuse aluseks,» tõdes küberjulgeoleku juht.

Kontode tuvastamise ja eemaldamise protsessiga tegeletakse edasi, sest see on kestev väljakutse. Facebooki sõnul on inimesed, kes väärtegevuse eest vastutavad, pühendunud ja hästi rahastatud. «Peame pidevalt arendama paremat tehnoloogiat, palkama rohkem inimesi ja tegema tihedamat koostööd julgeolekujõudude ja -ekspertidega ning teiste ettevõtetega. Koostöö nendega oli antud uurimise juures määrava tähtsusega,» tõdes Gleicher.

 

Kokku eemaldati 289 Facebooki lehekülge ja 75 kontot. Lehekülgi jälgis kokku vähemalt 853 413 kasutajat. Kui Sputniku ametlikke lehekülgi Facebookis jälgitakse kokku 495 974 inimese poolt, siis tähendab, et võrgustiku abil suudeti uudisteagentuuri postitusi levitada palju suurema hulga inimeste seas. 

Suletud leheküljed kulutasid reklaamile vähemalt 135 000 dollarit. Reklaami ostmist alustati 2013. oktoobris. Eemaldatud leheküljed ja kasutajad olid loonud vähemalt 190 üritust, esimene neist oli kavandatud 2015. aasta augustisse.

Eraldi operatsiooni käigus eemaldati kontod, mis tegutsesid üksnes Ukrainas.
Eraldi operatsiooni käigus eemaldati kontod, mis tegutsesid üksnes Ukrainas. Foto: Kuvatõmmis

Eraldi operatsiooni käigus eemaldati veel 107 kontot, gruppi ja kontot Facebookis ja 41 Instagrami kontot, mis olid seotud koorineeritud väärkäitumisega. Tegemist oli võrgustikuga, mille juured on Venemaal ja mis tegutses Ukrainas, kirjutas Facebook raportis.

Inimesed nende kontode taga jätsid endast mulje kui ukrainlastest ja nad haldasid mitmeid libakontosid, millel jagati uudiseid, lugusid, ilmateateid, kirjutati NATOst ja olukorrast koolides. Vihje selle operatsiooni korraldamiseks andsid USA julgeolekujõud.

Riigikantselei: libakontode eesmärk on sekkuda siseriiklikesse aruteludesse

Suurtes riikides, kus elab kümneid või sadu miljoneid inimesi, oleks Facebooki tänane töövõit väiksema kaaluga, aga Eesti suuruses riigis on ka juba mõnekümne libakonto või lehe sulgemine oluline samm edasi, et kaitsta ausat ja läbipaistvat arutelu, selgitas riigikantselei strateegilise kommunikatsiooni nõunik Siim Kumpas.

«Oleme küsinud Facebookilt detailsemat ülevaadet riikide kaupa, aga seni nad seda infot veel avaldanud pole, uurimine käib. Küll aga saame öelda, et kõik enam kui 30 kontot, mis olid seotud ESTONERSi grupiga ja mille me Facebookile edastasime, on tänaseks ühes nende tehtud postitustega kustutatud. See on näide meedia, vabasektori ja riigiasutuste heast koostööst,» selgitas Kumpas. 

Ta lisas, et ESTONERSi grupi ja Facebooki poolt täna avaldatud Sputniku hallatud libakontode kaasuse põhjal joonistub välja selge muster. «Antud libakontode ning nende loodud gruppide ja lehtede eesmärk oli sekkuda siseriiklikesse aruteludesse, et inimesi polariseerida. Jätta moonutatud mulje avalike arutelude teemadest ja temperatuurist.»

Libakontode tegemine, omamine ja haldamine Facebookis ei ole lubatud, seda keelavad selgesõnaliselt platvormi enda reeglid. Seetõttu soovitab riigikantselei kõigil, kes märkavad Facebookis kontosid, mida nad peavad veenvatel alustel libakontodeks, sellest Facebookile teada anda.

Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: LIIS TREIMANN

Raag: Facebook on sunnitud libakontodega tegelema

Facebook on sunnitud libakontodega tegelema, sest USA kongress ja Euroopa Parlament panid Facebooki omaniku Mark Zuckerberg fakti ette: kui ta ei võta kasutusele meetmeid valeinfo levimise vastu, võib riik ja reguleerija hakata ise kehtestama seadusi. «Seda otsesõnu ei öeldud, aga see oli mõte,» selgitas reservohvitser ja kaitseliidu liige Ilmar Raag. 

«Ameerika kultuuris on tavaks, et meediaorganisatsioonid üritavad leida eneseregulatsiooni vormi, et igal juhul välistada riigi sekkumist. Eks sellest tulenevalt on nad hakanud kontosid sulgema. Küsimus on, et millistel alustel nad seda teevad,» lisas Raag. 

Murdepunkt aastal 2016 

USA kongress hakkas Facebooki survestama pärast 2016. aasta presidendivalimisi. Raportite järgi sekkuti USA valimistesse kümne miljoni Facebooki libakonto ja saja miljoni Twitteri konto abil. Kontosid on blokeeritud alates 2017. aastast.

Facebooki põhimõte on, et inimesed peaksid sotsiaalmeedias tegutsema reaalsete identiteetidega, kuid paraku on seda süsteemi ära kasutatud. «Facebooki jaoks on see pidev võidujooks, sest kuigi Facebook blokeerib kontosid järjepidevalt, tuleb neid järjest juurde.»

Libakonto tuntakse ära Facebooki algoritmide abil, kuid ajaga on nende tegemisel mindud targemaks, mistõttu on algoritmidel neid üha raskem tuvastada. «Igal korral, kui libakonto on tuvastatud, on selle taga palju tööd. Seega selline kontode kinnipanemine on alati raske ja pikk otsus,» lisas Raag. 

Autor Sander Punamäe

Kommentaarid (28)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles