EL: Vahemere operatsiooni Sophia tulevik on Itaalia kätes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaaliasse saabunud migrandid.
Itaaliasse saabunud migrandid. Foto: Bledar Hasko/Pacific Pres/SIPA/Scanpix

Euroopa Liidu migrantide smugeldamise vastase operatsiooni Sophia tulevik on Itaalia kätes, ütles EL-i kõrge ametnik kolmapäeval. 

Vahemerel läbiviidava operatsiooni praegune mandaat lõpeb kahe kuu pärast. 

Itaalia uus valitsus on ähvardanud operatsiooni lõpetada, kui EL ei muuda reegleid, mille järgi toovad päästelaevad migrandid peamiselt Itaalia sadamatesse. 

«Operatsioon Sophia oli edulugu,» ütles Euroopa Liidu rändevolinik Dimitris Avramopoulos pressikonverentsil Brüsselis. 

Tema sõnul arutavad EL-i liikmesriigid, kuidas pikendada 31. märtsil lõppevat missiooni. 

«Kui Itaalia otsustab - kuna see on riik, mis juhib Sophia operatsiooni - selle peatada, siis peab Itaalia ise sellise otsuse langetama,» sõnas volinik. 

Rooma nõuab, et EL-i liikmesriigid võtaksid vastu rohkem migrante. Itaalia valitsus on survestamismeetodina keelanud vabaühenduste päästelaevadele ligipääsu Itaalia sadamatesse. Samuti ei taha riik, et Sophial osalevad laevad tooksid Vahemerel päästetud migrante automaatselt Itaalia sadamatesse. 

«Kas reeglid muutuvad või see on missiooni lõpp,» sõnas Itaalia siseminister Matteo Salvini kolmapäeval Twitteris. 

Katsed muuta operatsiooni Sophia mandaati on põrkunud laiema küsimuse vastu, kuidas reformida EL-i nõndanimetatud Dublini asüülireegleid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles