Iirimaa valitsus tõmbas May lootustele vee peale

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa asepeaminister ja välisminister Simon Coveney. 
Iirimaa asepeaminister ja välisminister Simon Coveney. Foto: Nicolas Landemard/Le Pictorium/Zumapress.com/Scanpix

Iirimaa asepeaminister Simon Coveney rõhutas eile taas, et riik ei lepi mingil juhul sellise Brexiti leppega, milles ei ole kirjas meetmeid nn kõva piiri vältimiseks Iiri saarel.

«Euroopa Parlament ei ratifitseeri lahkumislepet, mis ei sisalda Iiri piiriga seonduvat tagavaraplaani. Nii lihtne see ongi,» ütles Coveney eile BBC telesaates «The Andrew Marr Show». «Tagavaraplaan on juba kompromiss, terve rida kompromisse. See oli ehitatud üles Suurbritannia nn punaste joonte järgi.»

Peamine küsimus, mis Ühendkuningriigi valitsuse ja Euroopa Liidu (EL) vahel saavutatud lahkumisleppe Briti parlamendis üle-eelmisel nädalal hääletusel läbi kukutas, oli just nimelt Iiri piiri tagavaraplaan. See rakenduks juhul, kui EL ja Ühendkuningriik ei suuda tulevastes suhetes enne 2020. aasta lõppu kokkuleppele jõuda, ning sellega jääks riik Euroopa tolliliitu seni, kuni allkirjastatakse Iiri saarel nn kõva piiri tekkimist välistav kaubanduslepe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles