Senaator Warren esitas USA ennetava tuumalöögi keelamise eelnõu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senaator Elizabeth Warren.
Senaator Elizabeth Warren. Foto: THAIS LLORCA / EPA / SCANPIX

Senaator Elizabeth Warren, kes pürgib suure tõenäosusega demokraatide presidendikandidaadiks 2020. aasta valimistel, esitas eile seaduseelnõu, mis keelaks USA valitsusel konfliktis tuumarelvi esimesena kasutada. 

Warren esitas koos esindajatekoja demokraadist liikme Adam Smithiga «No First Use Act» nime kandva eelnõu, et vormistada seaduseks see, mida toetab nende sõnul enamik ameeriklasi – USA ei tohiks kunagi algatada tuumakonflikti. 

«Meie praegune tuumastrateegia ei ole mitte üksnes aegunud, vaid see on lausa ohtlik,» ütlesid Warren ja Smith ühisavalduses. 

«Määratledes heidutuse selgelt meie arsenali ainsa eesmärgina, vähendaks see seadus tuumaalase valearvestuse võimalust ja aitaks meil säilitada moraalset ja diplomaatilist juhtrolli maailmas,» laususid demokraadist seadusandjad. 

Eelnõu läbiminek Kongressis, mille esindajatekoja on demokraatide ja senat vabariiklaste kontrolli all, on väheusutav. Kui see peaks siiski aset leidma, ootaks seadust ilmselt president Donald Trumpi veto. 

Trump on näidanud seni otsustavust säilitada USA sõjaline paremus rivaalide ees, muuhulgas tuumarelvade alal.

Konservatiivid näeksid ilmselt selles USA sõjaväe käte sidumist lahingustrateegia küsimuses

Eelnõu on tõenäoliselt osa Warreni püüetest tõsta enne presidendivalimiste kampaania algust enda profiili kaitseküsimustes. 

Senaator Ed Markey ja esindajatekoja liige Ted Lieu, mõlemad demokraadid, esitasid teisipäeval eraldiseisvalt eelnõu, mis takistaks presidendil ilma kongressi heakskiiduta esimesena tuumalööki anda. 

Praegu on Ühendriikides otsus kasutada tuumarelva eksklusiivselt presidendi pädevuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles