Ungari ei pruugi nõustuda Valgevene relvaembargoga (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Ungari ei nõustu kinnitama pikaaegset relvatarnekeeldu Valgevenele, teatasid anonüümsed allikad täna.

2011. aastal Valgevenele kehtestatud relvaembargo jätkamiseks on vaja kõigi 28 Euroopa Liidu riigi nõusolekut. Seni on kaheksa aasta jooksul relvatarnekeeldu ka üksmeelselt pikendatud.

Nüüd on ilmnenud teateid, et Ungari ei nõustu keeldu 28. veebruariks seatud tähtajal pikendama, laususid RFE/RL-ile anonüümsust palunud allikad, kellel ei ole lubatud küsimuses avalikult sõna võtta.

Allikate sõnul hoiatas Budapest, et kui EL-i liikmed soovivad kindlustada relvaembargo pikendamise, tuleb kiiresti vastu võtta EL-i dokument, mis seab paika kava liidu edasisteks suheteks Minskiga.

Valgevene partnerluse lepet on arutatud Brüsseli ja Minski vahel juba viimased kaks aastat ning see hõlmab teemasid nagu keskkonnakaitse, majanduskoostöö ja inimõigused.

Dokument oli valmis allkirjastamiseks 2018. aastal, kuid Leedu on nõudnud leppesse mitme punkti lisamist, mis puudutavad Valgevenesse ehitatavat tuumajaama.

Mõnel hinnangul kasutab Ungari Valgevenega sõlmitava leppe saboteerimist, et katsetada, kui kaugele Budapest on suuteline suhtluses EL-iga minema.

Allikate sõnul võib Ungari kasutada samasugust taktikat tulevastel läbirääkimistel Venemaad puudutavate sanktsioonide üle.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles