Mihkel Kunnus: kuidas ma Jordan Petersoni loengul käisin

Mihkel Kunnus
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Kunnus, Jordan Peterson ja Mihkel Kunnuse elukaaslane Kärt Rebane.
Mihkel Kunnus, Jordan Peterson ja Mihkel Kunnuse elukaaslane Kärt Rebane. Foto: Erakogu

Petersoni viimast raamatut, mille võib žanrilt liigitada eneseabiraamatuks („12 reeglit eluks: vastumürk kaosele“), on vähem kui aastaga müüdud üle kahe ja poole miljoni eksemplari ning tõlkelepingud on tehtud umbes poolesaja keele kohta ja paljud neist juba realiseeritud. Tema tähelennu tehnoloogiliseks aluseks võib lugeda internetiplatvormi Youtube, videote jagamise veebikeskkonda, kus ta loenguid ja vestluste salvestusi on vaadatud kümneid miljoneid kordi. Olgu hinnang tema sõnumitele milline tahes, tema mõjukust ja kõlapinda eitada ei saa.

Tavaliselt alustatakse Jordan Petersonist kirjutatud ülevaateartikleid sellega, et loetakse üles terve rida fraase, millega teda on iseloomustatud, näiteks „kõige mõjukam avalikkusele tuntud läänemaailma intellektuaal“ (The New York Times) või „intellektuaalne šarlatan“ (Müürileht), aga sellesse meetodisse tuleb suhtuda üha suurema skepsisega, sest mingi sõnavõtu avaldatuse fakt ei eelda juba mõnda aega mingitki kvaliteedi- või allikakontrolli läbimist, rääkimata siis sellest, et väljendid võivad algses kontekstis olla vägagi teise tähendusega.1

Ja see tsitaadivalik, millega peetakse heaks teda alustuseks tutvustada, kõneleb seepärast märksa rohkem ülevaate tegija suhtumisest ja maailmavaatest kui Jordan Petersoni omast, miska soovitaks temaga tutvumiseks kindlasti kärpimata otseallikaid. Näiteks Youtube’i riputatud loenguid ja tema kodulehel toodud materjale (seal on üksjagu ka intervjuude transkriptsioone).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles