Farage'i uus Brexiti erakond sai ametliku tunnustuse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigel Farage.
Nigel Farage. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Briti valimiskomisjon teatas reedel, et tunnustab ametlikult eurovastase Nigel Farage'i toel loodud uut Brexiti erakonda (Brexit Party).

Valimiskomisjoni tunnustus tähendab, et partei saab nüüd osaleda Ühendkuningriigi valimistel ning 29. märtsiks kavandatud Brexiti edasilükkamise korral ka Euroopa Parlamendi valimistel. 

«Erakond asutati minu täielikul toel ja eesmärgiga võidelda 23. mai Euroopa valimistel, kui Brexit ei ole selleks ajaks teostunud,» lausus Farage ajalehele Daily Telegraph.

Farage kinnitas kavatsust valimistel kandideerida, lisades, et erakond on saanud sadu taotlusi teistelt võimalikelt kandidaatidelt ning lubadusi raha eraldada. 

«Mootor töötab,» ütles ta. 

Farage lahkus detsembris ÜK Iseseisvusparteist (UKIP), mille üks asutajaid ta oli, muutes erakonna selle liidrina äärmiselt mõjukaks jõuks.  

Ta kadus UKIP-i praegusest juhtkonnast pärast seda, kui see nimetas detsembris nõunikuks paremäärmusliku aktivisti Tommy Robinsoni. Erakond on kaotamas positsioone ka arvamusuuringutes.

Brexiti erakond registreeriti 5. veebruaril, ütles valimiskomisjoni pressiesindaja uudisteagentuurile AFP.  

Seda juhib endine UKIP-i ametnik ja parlamendivalimiste kandidaat Catherine Blaiklock, kes ütles Telegraphile, et ootab tuhandete inimeste ülejooksmist valitsevate konservatiivide ridadest. 

Peaminister Theresa May püüab veenda parlamendiliikmeid toetama EL-iga saavutatud lahkumislepet, kuid paljud tema enda konservatiivide seast on sellele vastu.

Jätkuv poliitiline ummikseis on põhjustanud spekulatsioone, et Ühendkuningriik võib Brexiti edasi lükata. See on midagi, millele karmimad euroskeptikud kategooriliselt vastu seisavad. 

«Ma loodan siiralt, et seda peavad nii Konservatiivne Partei kui (opositsiooniline) Tööpartei ohuks,» lausus Farage uue erakonna kohta.  

Ta lisas: «Kõik, mis nad tegema peavad, on anda meile tõeline Brexit - selline, mille poolt 17,4 miljonit inimest 2016. aasta juunis hääletasid. Vastasel juhul muutub see oht lubaduseks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles