India politseid kahtlustatakse seotuses lehmakaitsjate mõrvadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad New Delhi hommikuses sudus.
Lehmad New Delhi hommikuses sudus. Foto: R S Iyer / AP / Scanpix

India politsei on sageli osaline tapmistes, mida teevad lehmakaitsjate ühendused kättemaksuks lehmatapu eest, ütles inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) täna.

Hindude püha looma lehma tapmine on Indias tundlik tema. Lehmade tapmises või nendega kauplemises süüdistatavaid inimesi on hakatud sagedamini ründama sellest alates, kui 2014. aastal tuli võimule hindurahvuslik valitsus.

Ilmalikud kriitikud süüdistavad peaminister Narendra Modi valitsust katses lehmade abil toetust võita.

«Üleskutsed lehmi kaitsta võisid alata katsest hindude hääli enda poole võita, kuid on nüüdseks muutunud vabaks voliks jõukudele rünnata ja tappa vähemusrühmade liikmeid,» ütles HRW Lõuna-Aasia direktor Meenakshi Ganguly.

«India võimud peaksid lõpetama selliste rünnakute õigustamise, ohvrite süüdistamise ja süüdlaste kaitsmise,» lisas ta.

HRW andmetel tapeti alates 2015. aasta maist eelmise aasta detsembrini pühade lehmade nimel vähemalt 44 inimest.

36 ohvrit olid moslemid ja peaaegu kõigil juhtudel pidurdas politsei uurimist, eiras protseduurireegleid, oli kaasosaline tapmises või selle varjamises.

Politsei esitas isegi kaebusi ohvrite perekonnaliikmete kohta, tuginedes seadustele, mis keelavad lehma tappa. 

HRW raportis öeldakse, et mõned võimuerakonna Bharatiya Janata liikmed on õigustanud rünnakuid moslemitele ja puutumatute kasti liikmetele, kes söövad veiseliha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles