Meri uhtus Hollandi randa tuhandeid surnud linde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi rannalt elusalt leitud krüüslid kosuvad varjupaigas soojendava lambi valgel.
Hollandi rannalt elusalt leitud krüüslid kosuvad varjupaigas soojendava lambi valgel. Foto: Siese Veenstra/afp/scanpix

Tormisel laupäeva hilisõhtul helises Põhja-Hollandi väikesel Texeli saarel elava merebioloogi Mardik Leopoldi telefon. Helistaja oli rannikuvalve vabatahtlik, kes soovis rääkida rannikule uhutud sadadest surnud krüüslitest. «Järgmisel hommikul oli mu telefon helistajatest punane, nad kõik teatasid surnud lindudest,» ütles Wageningen ülikoolis töötav merebioloog.

«Häirekell hakkas lööma,» sõnas ta.

Jaanuari algusest saadik on Hollandi rannikule uhutud enam kui 20 000 krüüslit. «Kõikidel lindudel on märke äärmisest nälgimisest ja me ei tea, miks,» sõnas Leopold. Läinud nädalal kogunesid merebioloogid, nende hulgas Leopold ja veterinaarpatoloogid Kesk-Hollandisse Utrechti linna, et läbi viia umbes saja linnu lahkamine. Surnud krüüsleid, keda on plaanis selguse saamise huvides lahata, hoitakse külmas Põhja-Hollandis ühes ​Den Helderi laohoones.

Leopold ja teised teadlased ei oska arvata, miks Põhjamere umbes kahe miljoni isendiga krüüslite kogukonda säärane õnnetus on tabanud. Üheks võimalikuks põhjuseks peetakse konteinerlaeva leket jaanuaris. Leke reostas Saksa ja Hollandi ranniku prahiga, mille hulgas leidus mänguasju, polüstüreeni, jalanõusid ja vähemalt kott ohtliku orgaanilise peroksiidi pulbriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles