Riigikogu valija arestimajas: tunnen, et Eesti vajab seda häält

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stiilinäide riigikogu valimistest Tallinna arestimajas. Lisaks oli võimalik eelhääletada kodus, haiglas, ööpäevases hoolekandeasutuses, laeval, välisriigis, kirja teel ning elektrooniliselt.
Stiilinäide riigikogu valimistest Tallinna arestimajas. Lisaks oli võimalik eelhääletada kodus, haiglas, ööpäevases hoolekandeasutuses, laeval, välisriigis, kirja teel ning elektrooniliselt. Foto: Mihkel Maripuu

Kui enamikul seostub riigikogu valimistel osalemine kas elektroonilise hääletamisega internetis või hääle andmisega valimisjaoskonnas, on mitmeid teisigi võimalusi: näiteks arestimajas.

Kolmapäeval kella 12.15 paiku saabub Rae vallas uue arestimaja turvaväravate taha kolmeliikmeline valimiskomisjoni meeskond. Arestimaja juhi Vambo Oolbergi eestvedamisel arutatakse läbi veel viimased detailid, muuhulgas organiseeritakse valimisruumi ka lisalaud. Oolberg saadab kogu toimuvat algusest lõpuni, kuni ka 18. vahialune on oma hääletussedeli postkasti lennutanud.

Et arestimajas võivad arvud iga päev muutuda, loetakse kokku värskeim statistika: eelhääletuse viimasel päeval saab kodanikukohust täita 30 arestimajja paigutatut, neist 18 seda ka kasutab. Hääletusprotsent 60 peegeldab suuresti valimisaktiivust ka väljaspool kinnist asutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles