FBI leidis Indiana kollektsionääri kodust 2000 inimluud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI agendid.
FBI agendid. Foto: Alvin Baez / Reuters / Scanpix

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) leidis ühe Indiana kollektsionääri kodust 2000 inimluud.

Don Milleri kollektsioonis oli kokku rohkem kui 40 000 eriskummalist eset. Milleri näol oli tegu Teise maailmasõja veterani ja endise elektriinseneriga, teatas CBS.

FBI hakkas Millerit uurima 2014. aastal, sest kahtlustati, et mees võis oma kollektsiooni tarbeks esemeid hankida ebaseaduslikult. Mees suri aga 2015. aastal 91 aasta vanusena ja seetõttu ei esitatud talle veidra kollektsiooni eest kunagi ühtegi süüdistust.

«Kui ma esimest korda majja läksin ja kollektsiooni suurust nägin, siis oli see midagi sellist, mida ma pole mitte kunagi varem näinud,» ütles FBI ametnik Tim Carpenter.

Pärast Milleri surma rääkisid tema sõbrad ja kolleegid ajalehele Indianapolis Star lugusid mehe reisidest. Ta oli teinud misjonäritööd ning käinud mitmetel väljakaevamistel. 2014. aastal ütles ta CBSile, et tema kollektsioon on kogutud 200 riigist üle terve maailma.

Miller kutsus omal ajal inimesi enda koju kui muuseumi. 1998. aastal näitas ta Indianapolis Starile väidetavalt Ameerika kodusõjast pärit püssikuule, Amazonase jõel kasutatud kanuud ning kaht väidetavalt Hiinast toodud dinosauruse muna.

FBI hinnangul on pool tema kollektsioonist pärit indiaanlastelt, ka inimluud on väidetavalt kokku kogutud põliselanike matmispaikadest. Indiaanlaste matmispaigad on aga föderaalseadustega kaitstud ning USA võimud on korduvalt vastutusele võtnud inimesi, kes on matmispaikadest väärisesemeid ja luid varastanud.

FBI teatel on väga raske kindlaks teha, kas Miller rikkus föderaalseadusi. Kinnitati, et tööd tehakse esemete õigetesse kohtade tagastamise nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles