Kaja Kallas: kas teeme valitsuse kahe väikse või ühe suurega, on lahtine (24)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koalitsiooniläbirääkimised ei tule lihtsad, tunnistas Reformierakonna juht Kaja Kallas täna saates «Otse Postimehest».

Keegi ei uskunud, et Reformierakond need valimised võidab. Kui suur üllatus oli see teile ja erakonnale?

Kõigepealt tahaksin tänada kõik valijaid, kes meisse uskusid. Loomulikult ma lootsin, et me võidame, ja viimastel nädalatel oli mul tugev tunne, et see võib nii minna.

Mis hetkel te enam ei kartnud, et te kaotate?

Reitingud olid üsna piiri peal, ja lõpuni ei saa ju kindel olla. Oli selge, et me kas võidame – või kui kaotame, siis väga napilt.

Mis see võluvits oli ikkagi?

Meie tugevus oli ühtlaselt tugev meeskond. Ma ei mõtle ainult ringkondi, vaid ka seda, et kõik kandidaadid pingutasid tugeva tulemuse nimel. Ka Kagu-Eestis kõige vähem hääli saanud saadik sai üle 200 hääle, mida on väga palju. Kõik olid väljas, suhtlesid inimestega hiliste õhtutundideni iga päev.

Missugune on võidu maitse?

Eile andsin intervjuusid välisajakirjanikele ja need küsisid, kuidas tunne on. Ma vastasin, et ma olen väga rõõmus, ja siis pidin seletama, et eestlane ongi niimoodi rõõmus (st ei näita seda välja – VK). Eks see võtab aega, enne kui jõuab kohale, mida see kõik tähendab.

Mida tähendas teile emotsionaalselt pidev turmtule all olemine ja teie võimetes kahtlemine?

Oli küll raskeid hetki, aga eesti naised on väga sitked. Neid ei tasu alahinnata!

Kuivõrd tarvitasite professionaalse tugivõrgustiku abi lisaks lähedaste toele?

Jah, ma konsulteerisin paljude erinevate inimestega. Kogu selle teekonna vältel oli mu ümber palju häid inimesi, kes tahtsid aidata ja nõu anda. Aga nõuannetega on nii, nagu ütles vist Oscar Wilde: hea nõu annan ma alati ära, sest mul endal ei ole sellega midagi teha. Nõuandeid loomulikult kuulasin, aga arvesse võtsin neid, mis tundusid mulle endale õiged.

Eesti saab tõenäoliselt esimese naispeaministri, naispresident meil juba on. Missuguse järelduse võiks sellest teha?

Meil on ühiskonnas üle 50 protsendi naisi ja nii peaks see välja paistma ka ametikohtadel. See ei ole midagi erakorralist.

Aga juhtub ikkagi esimest korda.

Küll hakkab siis rohkem juhtuma.

Esimene koalitsioonieelistus paistab olevat RE-Isamaa-SDE, aga kõneväärt on kindlasti ka kahe suurpartei omavaheline liit. Missugused argumendid teevad teile koostöö kahe väikesega lihtsamaks?

Me vaatame eelkõige sisu ja neid kohti, kus meil on ühised arusaamad asjadest. Konsultatsioonide mõte on kaardistada ühisosad. Mõlemal kombinatsioonil on oma plussid ja miinused. Kahekesi valitseda on kindlasti lihtsam matemaatiliselt, aga kõik taandub põhimõtetele. Kui meie põhiline valimislubadus on maksusüsteemi kordategemine, siis sellest me kuidagi taganeda ei saa. Nii et osaga on ühed ühisosad, teistega teised. Eks läbirääkimised tulevad keerulised.

No ja Jüri Ratasega on veel see lugu, et tema tahab ainult peaministri kohta, aga teie ei taha talle ühegi ministri kohta anda.

Ei-ei, ma ütlesin ju seda, et see on iga partei enda otsustada, kes on tema ministrikandidaadid. Mina küsisin, et mis kompetentsid tal on. (vt siit.)

Seesama maksuasi kerkib üles ju ka sotsiaaldemokraatide ja Isamaaga, sest nende käed on ka selle uue maksusüsteemiga ju paksult koos.

Jah, aga nad on möönnud, et seal on vead sees. See on alguspunkt, mis toimib hästi. Läbirääkimised ei saa olema lihtsad, aga ma usun, et ühisosa on olemas. Meie küsisime maksusüsteemi muutmisele mandaati ja saime selleks väga tugeva mandaadi.

Samas: kui tõsine see maksuasi ikka on? Maksud ei tee meid ju eriti rikkamaks ega ka kohutavalt palju vaesemaks.

Ma olen nõus, et see teema ei tohiks inimesi nii palju puuduta, aga kui me vaatame kas või Postimehe küsitlust, siis vastajad ütlesid, et valimiste põhiteema on maksud, aktsiisid, hinnatõusud. Need asjad tuleb korda teha, et minna edasi. Inimesed on alati nõus maksma makse, kui need on õiglased, aga kui need on liiga kõrged, siis tekib inimestel protest ja nad hakkavad vastu. Seetõttu on see väga oluline küsimus.

Mart Helme laulab juba, et talle helistavad nii Seeder kui ka Ratas, ja võimalik on KE-EKRE-Isamaa koalitsioon. Kuivõrd tõenäoliseks peate topeltläbirääkimisi Reformierakonna selja taga?

Kindlasti konsulteerivad ka teised erakonnad, see on loogiline. Kõik tahavad ju oma mandaati teostada ja võimule pääseda. Meie huvi on teha sellised pakkumised, et ma saame koalitsiooni kokku. Praegu on alles kompamised. Ma usun, kui me koalitsiooniläbirääkimised avame, siis paralleelseid simultaane keegi teha ei suuda.

Üks mu FB-sõber arvas, et Kaja Kallas võiks teha riiginaiseliku teo ja võtta EKRE valitsusse, siis nad taltuvad. Kuivõrd see on laual?

See ei ole laual, olen selle välistanud kampaanias ja ei tagane sellest ka nüüd.

Mis saaks veel nüüd valesti minna, teie suure võimaluse ära rikkuda?

Ma mõtlen ikka positiivselt, mitte sellele, mis kõik võib juhtuda. Kogu jõud tuleb keskendada plaani A teostamiseks, ja kui see ei teostu, siis mõelda, mis on plaan B.

Plaan A on praegu koalitsioon kahe väiksega, plaan B Keskerakonnaga?

Ei, plaan A on moodustada koalitsioon Reformierakonna juhtimisel. Kas me teeme valitsuse kahe väiksega või ühe suurega, on praegu lahtine. Näis, kuidas läbirääkimised lähevad, mõlemad optsioonid on praegu laual.

Missugusest ajaraamist me räägime?

Minu soov on vedada läbirääkimisi kiiresti, et asjad saaksid selgeks võimalikult rutt. Aga ma ei oska tõesti vastata küsimusele, kui palju selleks aega läheb, sest see ei sõltu ainult minust, vaid ka vastaspoolest, nende soovidest ja ajalisest võimekusest.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles