Äärmuslane pussitas Prantsusmaal vangivalvureid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik ja sõjaväelane Conde-sur-Sarthe vangla juures.
Politseinik ja sõjaväelane Conde-sur-Sarthe vangla juures. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix

Põhja-Prantsusmaal asuvas Conde-sur-Sarthe' vanglas tekitas üks radikaliseerunud kinnipeetav eile raskeid kehavigastusi kahele vangivalvurile. Prantsuse ministrid nimetasid juhtumit terrorirünnakuks.

Noarünnaku tagajärjel sai üks valvur raskeid vigastusi kõhupiirkonda, teine valvur sai pea- ja seljavigastusi. Ründaja Michaël Chiolo ja tema abikaasa barrikadeerisid end aga pärast valvurite ründamist vangla külastusalale.

Umbes 10 tundi pärast verist vahejuhtumit ründas politsei eriüksus ruumi, kus nad viibisid. Politsei oli sunnitud tulistama nii naist kui Chiolot, mille tagajärjel naine suri ning mees sai kergemaid vigastusi. 

Politsei eriüksuse liikmed vangla juures.
Politsei eriüksuse liikmed vangla juures. Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS / Scanpix

Justiitsminister Nicole Belloubet' sõnul pole kahtlust, et vangivalvurite ründamise taga oli terroristlik motiiv. Usutakse, et just külla tulnud naine oli see, kes suutis Chiolo poolt ründerelvana kasutatud keraamilise noa vanglasse toimetada.

30 aasta pikkust vanglakaristust kandev Chiolo radikaliseerus trellide taga ning hakkas järgima äärmusislami põhimõtteid. Vangla esindaja sõnul karjus mees enne valvurite pussitamist «Allahu Akhbar» (Jumal on kõikvõimas).

«See oli mõrvakatse. Veri oli kõikjal. Külastusala muutus lahinguväljaks,» ütles vangla esindaja.

Prokuröride sõnul selgus tunnistajate ütlustest, et Chiolo tahtis kätte maksta Strasbourgi jõuluturul rünnaku korraldanud ja seejärel politseinike poolt maha lastud Cheriff Chekatti eest. Prantsuse meedia teatel veetsid Chiolo ja Chekatt vanglas 175 päeva koos ning jätkasid hiljem suhtlust.

Chiolo kannab vanglakaristust röövi käigus 89-aastase mehe surnuks kägistamise eest. Trellide taga olles lisati tema karistusele üks aasta terrorismi õigustamise eest. Nimelt palus ta kaasvangidel taaslavastada 2015. aasta Bataclani teatri terrorirünnak, kus kaotas elu 90 inimest.

Relvajõudude kopterid Conde-sur-Sarthe vangla lähistel.
Relvajõudude kopterid Conde-sur-Sarthe vangla lähistel. Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles