Tunneli advokaat: hiinlaste raha ei maksa karta (11)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Künnap FOTO: Kaupo Kikkas
Paul Künnap FOTO: Kaupo Kikkas Foto: Kaupo Kikkas

FinEst Bay Area advokaat Paul Künnap ütles, et hiinlaste hiigelinvesteeringut Tallinna-Helsingi tunnelisse ei peaks nägema julgeolekuohuna. «Kuigi raha tuleb osaliselt Hiinast, on see siiski meie projekt,» on ta kindel.  

«See on suure töö tulemus ja väga oluline verstapost,» kommenteeris Künnap, kes töötab igapäevaselt Soraineni advokaadibüroos. Kõige olulisemaks pidas ta aga seda, et nüüd on neil vastus olemas Eesti ja Soome valitsuste küsimustele, et kust tuleb nii suure projekti jaoks raha. «Varem öeldi, et okei, teil on 100 miljonit, aga kust tuleb ülejäänud? Nüüd on meil vastus olemas, et oleme väga kindlad, kust me raha saame,» kinnitas Künnap.

Samas rõhutas Künnap, et Hiina fond Touchstone Capital Partners ei ole neile 15 miljardit kontole kandnud. «See raha on garanteeritud ainult ehitusfaasi rahastamiseks. Seda ei panda meie kontole ootama planeeringute ja uuringute faasiks,» täpsustas advokaat.

Kuigi garantii on olemas, ei ole investorite otsimine tema sõnul kaugeltki lõppenud. «Otsime rahastajaid edasi. Eesmärk on saavutada see, et tunnelit rahastaks tasakaalustatud konsortsium, kus on palju erinevaid osapooli,» ütles ta. See tähendab, et mida rohkem investoreid liitub, seda väiksemaks muutub hiinlaste osa.

Künnap ütles, et tunnel on hiinlastele väga ahvatlev taristuobjekt, mis loob uusi kauba- ja liikumisteid. «Lisaks tekib uue potentsiaaliga suurlinn (Talsinki-toim), millel on tohutud võimalused. Hiinlaste vaade on oluliselt pikem kui see, millega meie siin harjunud oleme,» rääkis ta.

Advokaadi sõnul ei tohiks hiinlaste tulekut näha võimaliku julgeolekuohuna ja nende raha ei tasuks karta. «Tunnel on ikkagi meie projekt. See, kuidas me seda teeme, on meie otsustada,» kinnitas ta. «Eesti ja Soome on tugevad õigusriigid, mistõttu me ei pea kartma õudusstsenaariumeid, mis kaugetes ebademokraatlikes riikides aset leiavad. See on merealune tunnel, sellest ei sõltu näiteks Eesti energiavarustus,» tõi ta näite. 

Künnap avaldas lootust, et Eestis saab uus valitsus kiiremas korras ametisse, kes võtaks tunneli osas ka seisukoha. «See on Eestile suurepärane võimalus. Loodan, et kes iganes valitsuse moodustab, näeb asja samamoodi,» ütles ta, lisades, et hetkel jätkavad nad planeeringute- ja keskkonnalubade hankimisega. «Kõik load tuleb saada vastavalt seadustele. On tähtis, et asjad tehtaks õigesti,» lõpetas ta.  

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles