Briti džihaadipruudi Begumi laps suri Süürias (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritanniast teismelisena Süüriasse põgenenud Shamima Begum.
Suurbritanniast teismelisena Süüriasse põgenenud Shamima Begum. Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Suurbritannias sündinud ja sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik liitunud nõndanimetatud džihaadipruudi Shamima Begumi laps suri Süürias, teatas reedel kurdide ja araablaste relvaühenduse Süüria Demokraatlikud Jõud (SDJ)  eestkõneleja Mustefa Bali.

Bali kinnitas lapse surma, kuid ei täpsustanud, kuidas poiss suri.

Praegu 19-aastane Begum sünnitas möödunud kuul Süüria kirdeosas asuvas pagulaslaagris. 

Begumi kaks esimest last surid haiguste ja alatoitumuse tagajärjel. 

Ida-Londonist pärit neiu liitus ISISega 2015. aastal, kui sõitis koos kahe klassikaaslasega Süüriasse. Begum ilmus veerbuaris välja Süüria kirdeosas asuvas põgenikelaagris, kus andis intervjuu väljaandele Times of London. Neiu kinnitas, et ei kahetse oma otsust islamistidega liituda. 

Begumi juhtum ilmestab paljude Euroopa riikide ees seisvat dilemmat. Euroopa riigid, kelle kodanikud suundusid Süüriasse ja Iraaki pühasõdalaste ridades võitlema, on eri meelt selles, kas keelata džihadistidel julgeolekukaalutlustel kodumaale naasmine või lubada neil tagasi pöörduda, et seejärel nende üle kohut mõista. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles