Tartu Kunstimajas avatakse kolm uut näitust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Ilus.
Mihkel Ilus. Foto: Internet

Neljapäeval, 14. märtsil avatakse Tartu Kunstimajas kolm näitust: suures saalis Mihkel Ilusa «Läbirääkimised / Fassaaditööd» (kuraator Siim Preiman, koostöös Tallinna Kunstihoonega), väikeses galeriis Eva Jänese «100+1 maali» ning monumentaalgaleriis Zoia Lebedeva «Vaidu Vidil kinkis värvid» (kuraator Julja Polujanenkova, Tartu Kunstimuuseum). Kõik näitused jäävad avatuks 7. aprillini.

17.00 Mihkel Ilus «Läbirääkimised / Fassaaditööd»

Tartu Kunstimajas toimuv näitus on TÜ maaliosakonnas õppinud Mihkel Ilusale omamoodi kojutulemise-näitus. Ta lahutab teineteisest maalikunstnike tavalised töövahendid ning loob õlivärvist, puidust maaliraamidest ja krunditud lõuenditest iseseisvaid objekte, astudes vastu tavapärasele kujutamisele. Lisaks maali füüsilisele koostisele on ta küsitlenud ka seda ümbritsevat kontseptuaalset reeglistikku ehk etiketti.

17.30 Eva Jänes «100+1 maali»

Alates 1970ndatest freskode, sgrafiitode ja vitraažidega tuntuks saanud Jänest hakkas iseseisvusajal tõsisemalt köitma abstraktne maal, eelkõige geomeetriline abstraktsioon. Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul valminud seeria väljendab intuitiivselt usulisi ideesid ning rahvaluule mõjul tekkinud emotsioone ja kujutelmi. Avamisel toimub albumi «Geomeetria kaudu harmooniale» esitlus.

18.00 Zoia Lebedeva «Vaidu Vidil kinkis värvid»

Neli aastat tagasi kohtas Udmurtias elav Lebedva oma elu suurima armastust Vaidut ning kolis peatselt tema juurde Eestisse uut elu alustama. Kahjuks suri Vaidu kaks aastat hiljem ning jätis toona kuuekümne-aastase naise maailma üksi. Samas oli Vaidu kinkinud oma olemasoluga talle pidurtamatu inspiratsiooni ning värske ja kirkavärvilise maailmanägemise. Kaotusevaluga toimetulek ja uue elu ehitamine käivad nüüd Lebedeva jaoks läbi kunsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles