Eesti võib leetriloteriil saada peavõidu (1)

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid on väga nakkav haigus, mille tüsistusena võib tekkida kopsu-, keskkõrva- või ajupõletik.
Leetrid on väga nakkav haigus, mille tüsistusena võib tekkida kopsu-, keskkõrva- või ajupõletik. Foto: Corbis/Scanpix

Maailmas käib praegu iselaadne leetriloterii, kus Eestil on suur võimalus võita peaauhind – epideemia, sest paljud lapsed on vaktsineerimata ja nõukogude ajal tehtud vaktsiinid ei pruukinud toimida.

Leetritega on hädas paljud Euroopa riigid, ja neis, kus see veel nii ei ole, on haiguse päralejõudmine vaid aja küsimus. «Sajast haigusele vastuvõtlikust (vaktsineerimata – toim) inimesest haigestub leetrihaigega kokku puutudes kuni 98 ehk tabamus on peaaegu sada protsenti,» selgitas Dontšenko. Just selletõttu ongi leetritest raske jagu saada, kuigi haigestumist on võimalik vaktsineerimisega vältida.

«Epideemia puhkemiseks piisab ühest inimesest, nagu näitas Bulgaarias juhtunu,» sõnas terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialisti Irina Filippova. 2009. aastal tuli Saksamaal leetritesse nakatunud roma haigena Bulgaariasse ning sattus haiglasse, kus kohe ei suudetud diagnoosi panna. Nädalaga said nakkuse nii meedikud kui ka ta sugulased, kes mööda riiki ringi reisisid. «Viirus hakkas väga kiiresti levima ja lõpuks oli haigeid 22 000,» lausus Filippova.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles