EKRE valimislubadus abortide teemal tõsteti arutelude laualt maha (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas (Keskerakond), Mart Helme (EKRE) ja Helir-Valdor Seeder (Isamaa) kohtusid läbirääkimiste delegatsioonidega Stenbocki majas.
Jüri Ratas (Keskerakond), Mart Helme (EKRE) ja Helir-Valdor Seeder (Isamaa) kohtusid läbirääkimiste delegatsioonidega Stenbocki majas. Foto: Tairo Lutter

Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa võimaliku võimuliidu konsultatsioonide neljanda päeva lõpuks andsid asjaosalised ülevaate tervishoiu ja teaduse edasisest käigust. Samuti kinnitati, et abortide riiklik rahastamine jätkub ning hambaravihüvitiste teema kindlasti fookusesse. 

Küsimus abortide riiklikust rahastamisest kerkis seoses EKRE valimisprogrammis oleva lubadusega seada eesmärgiks vähendada meditsiinilise põhjenduseta abortide arvu erinevate meetmete abil ning lõpetada nende rahastamine maksumaksja raviraha eest.

«See meie ettepanek läbi ei läinud,» sõnas EKRE aseesimees Martin Helme. 

Helme sõnul oli eile võimuliidu konsultatsioonidel abortide teemal eile väga põhimõtteline arutelu. «Ja ma tahan rõhutada, et me ei räägi siin mingisuguses negatiivses võtmes millegi keelamisest, ära lõpetamisest. Me räägime selgelt positiivses võtmes sellest, et kui mõni inimene on sattunud kas siis psühholoogiliselt või majanduslikult kriitilisse olukorda, siis talle minnakse appi, et ta saaks teha elujaatava otsuse,» selgitas Helme.

«Panime koalitsioonilepingusse sisse, et Eesti peaks rohkem raha kulutama nõustamisele ja toetusele, et meil oleks vähem aborte ja rohkem terveid elus sünde. Meil on ju tegelikult väga suur demograafiline probleem ja see on kindlasti üks osa sellest probleemist,» lisas Helme.  

«See koalitsioon kindlasti aborte keelustama ei hakka,» toonitas peaminister, Keskerakonna esimees Jüri Ratas. 

«Hambaravihüvitiste küsimus on kindlasti fookuses»

Keskerakond ja EKRE on oma valimisprogrammides pööranud mõlemad tähelepanu hambaravihüvitistele.

«Tõstame hambaravihüvitist ja muudame selle patsiendiga kaasaskäivaks,» lubas EKRE oma valijatele. 

«Seome hambaravihüvitise lahti haigekassa lepingutest,» lubas Keskerakond

«Võimaldame pensioniealistel hambaproteesidest kasutamata või ülejäänud raha kasutada hambaraviks. Lisaks eakatele kehtivale 85 euro suurusele hambaravi hüvitisele lubame neil kasutada ka proteeside tegemiseks ette nähtud või sellest ülejäänud raha,» oli ka teiseks Keskerakonna lubaduseks valijatele. 

Mida öeldi aga täna? 

«Hambaravihüvitiste küsimus on kindlasti fookuses, aga nii nagu ikka koalitsiooniläbirääkimistel rahalised teemad tulevad põhimõtteliselt kõige lõpuks lauda, kui me näeme, mis on võimekus neid erinevaid küsimusi lahendada,» kommenteeris Keskerakonna esimees Jüri Ratas

«Arutasime, missugused oleksid võimalikud mudelid ja panime ta sinna sellesse koledasse Exceli tabelisse, et pärast siis vaadata missugused lahendused mida maksavad,» täpsustas EKRE aseesimees Martin Helme

Ehkk Isamaa valimisprogrammis eraldi hambaravihüvitisi mainitud polnud, kinnitas justiitsminister Urmas Reinsalu lisas, et läbirääkimiste liidu ühiseks seisukohaks on, et sõltumata rahalistest võimalustest peab tänane süsteem muutuma oluliselt patsiendisõbraliumaks ja paindlikumaks. 

Mis saab tervishoiusüsteemist? 

Ratase sõnul lepiti kokku solidaarse tervishoiusüsteemi jätkamises, oluline on rääkida digilahendustele üleminekust ning personaalmeditsiinist.

«Tervishoiuteemadel oli meil väga põhjalik arutelu, seal on ju väga suured rahanumbrid taga,» kommenteeris Martin Helme. «Maakondlikud haiglad kindlasti peavad jääma,» toonitas ta. 

Helme sõnul vaadati üle, kuidas toetada puudega inimesi. «Et neid vähem solgutada. See mitu korda tõestamine, et sul ei ole ühte või teist jäset on ei ole normaalne,» kirjeldas ta. 

Reinsalu sõnul tuleb tulevikuks tagada haigekassa poolt rahastavate teenusepakkujate võrdne kohtlemine. «võrdsed mängureeglid peavad olema kõigile teenusepakkujatele ette seatud.»​

Samuti lepiti Reinsalu sõnul kokku, et eesmärgiks on seatud, et kõigil Eesti patsienditel on individuaalne terviseplatvorm, kust oleks võimalik saada andmeid ja tausta oma tervise kohta. «Seame ka eesmärgiks esmatasandi perearstisüsteemi tugevdada ning seost ja sidet patsientidega tugevdada nõnda, et kõigil patsientidel oleks võimalus oma individuaalne terviseplaan dialoogis perearstiga.» Suuresti on tegu Isamaa lubadusega valijatele. 

Isamaa valimislubadus:

- käivitada personaalse terviseplatvormi väljatöötamine, mis aitab inimesel koguda ja analüüsida oma terviseandmeid ning optimeerida isiklikku tervisekäitumist ning võimaldab vajadusel pöörduda abi saamiseks spetsialisti poole.

Võimaliku võimuliidu ühe prioriteedina on välja käidud ravijärjekordade vähendamine. Lisaks Reinsalu välja pakutud võrdse mänguvälja tekitamisele ning Ratase digilahendustele, tõi Helme ka omapoolse ettepaneku. «Aga ka haigekassa sees siis rahastusskeemide muutmise tagajärjel me näeme võimalust selle saavutamiseks.»

Mida need lubadused täpsemalt tähendavad ning kui palju need maksma läheksid, lubati järgnevate kohtumise käigus välja selgitada. 

«Nüüd algavad arutelud ja on hea meel saada ülevaadet rahandusministeerumi poolt: mis on riigi rahaline võimekus, mis riigieelarvestrateegia prognoos ja kindlasti investeeringute kava,» kommenteeris Jüri Ratas. 

«Meil on ühelt poolt väga tihedad päevad, aga samas on mul hea meel, et kõigi nende teemade üle ei toimu ülejooksmine, vaid arutelu,» oli Ratase kokkuvõtteks. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles