Prantsusmaa toimetas Süüriast kodumaale viis pühasõdalaste last

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Süüria põgenikke majutavas laagris.
Lapsed Süüria põgenikke majutavas laagris. Foto: Bilal Hussein / AP / Scanpix

Prantsuse valitsus teatas täna, et on Süüria kirdeosas asuvatest laagritest võtnud vastu viis orvuks jäänud Prantsuse džihadisti last.

Kõik lapsed on vanuses viis aastat või nooremad ja toodi Prantsusmaale sõjalennukis meditsiinilise järelevalve all, teatas välisministeerium avalduses.

«Otsus langetati nende väga noorte ja iseäranis haavatavate laste olukorda arvestades,» lisas välisministeerium, mille sõnul on Prantsuse valitsus ühenduses laste sugulastega Prantsusmaal. 

Valitsus tänas kurdide ja araablaste relvaühendust Süüria Demokraatlikud Jõud (SDJ), mis juhib Süürias võitlust äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu ja koostöö eest, mis sellise tulemuse võimalikuks muutis. 

Kõigi viie lapse emad on surnud ja nende isad on kas surnud või kadunuks jäänud, ütles diplomaatiline allikas AFP-le. Hiljem võidakse tuua Prantsusmaale veel lapsi, kuid nende emadel ei lubata naasta, lisas ta. 

Prantsusmaa on rõhutanud, et selle kodanikud, kes võitlesid koos IS-iga Süürias ja Iraagis, peavad seal ka kohtu ette astuma. Samas tuleb Prantsusmaal sarnaselt mitme teise riigiga tegeleda hukkunud või Süürias ja Iraagis vangistatud džihadistide leskede ja lastega.

Kurdiväed, mis juhivad võitlust IS-i riismete vastu Süürias, on ärgitanud välisriike võtma oma kodakondsusega perekondi tagasi. 

Prantsusmaa on senini olnud tõrjuv naiste suhtes, kes läksid Süüriasse ja liitusid seal IS-iga. Laste puhul lähtutakse igast konkreetsest juhtumist, kuid IS-iga liitunud täiskasvanute suhtes pole Prantsusmaa positsioon muutunud, on öelnud Prantsuse president Emmanuel Macron. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles